Beremo in beremo in beremo...

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V naših knjižnicah in knjigarnah kronično primanjkuje športnih knjig. Alpinisti so na tem področju še najbolj pridni, vsi ostali športi pa močno zaostajajo. Založba Aktivni mediji pa je v dobrem letu izdala kar tri kolesarske knjige. Zadnja je provod in nosi naslov Pomočnik. Gre za biografijo britanskega kolesarja Charlya Wegeliusa.

Wegelius podrobno opisuje stiske in ovire, s katerimi so se v njegovem času soočali britanski cestni kolesarji. Za preboj med profesionalce so morali že v najstniških letih zapustiti varno domače okolje in se podati na evropsko celino, največkrat v Francijo. Tam jih ni nihče pričakal odprtih rok, saj so bili konkurenca domačim fantom in velikokrat so morali pretrpeti stvari, ki niso bile potrebne.

ni podpisa
ni podpisa

Tako denimo opisuje življenje s sorojakom Aidanom Duffom, s katerim sta postala naravna zaveznika: “Tekmovala sva drug z drugim in si izmišljala vedno nove načine, kako čim več prihraniti. Najino početje je bilo podaljšek sveta, v katerega sva se prištevala: amaterski kolesarji naj bi bili brez prebite pare, zato sva tako tudi živela. To naju je zabavalo in sama sebi sva se smejala, ampak kadar koli sva avto po hribu navzdol prestavila v prosti tek, da bi prihranila gorivo, ali se odpeljala v trgovino ob osmih zvečer po postan kruh, ker je bil cenejši, me je pogledal, se zarežal na vsa usta in rekel: ‘To počneva, da bova lahko nekoč pila šampanjec.’ Postala sva obsedena. Že to, da sva v hotelu Campanile dobila brezplačne piškote, je bil pravi triumf.”

Prva izdana knjiga njihove založbe je bila biografija slovenske kolesarske legende Franca Hvastija z naslovom Dve uri resnice. Govori o enem ključnih ljudi sodobnega slovenskega tekmovalnega kolesarstva. Zgodbe v knjigi Dve uri resnice zajemajo več desetletij, ozadij in dogodkov, ki so za vedno zaznamovali kolesarstvo.

ni podpisa
ni podpisa

Prva prevedena knjižna izdaja je bilo delo Maxa Leonarda z naslovom Rdeča laterna: zadnji kolesar na Dirki po Franciji (Lanterne Rouge: The Last Man in the Tour de France). Ime za kolesarja, ki po treh tednih uradno zasede zadnje mesto, je namreč rdeča laterna ali po francosko lanterne rouge in simbolična rdeča svetilka je (bila) v kolesarski zgodovini eno najbolj nenavadnih priznanj. Knjiga govori o najbolj slavnih poražencih dirke.

Njihova vizije je izdajanje kvalitetnih, svežih, zanimivih, angažiranih in privlačnih knjig, ki jih bralci z veseljem hranijo na policah tudi potem, ko so jih prebrali.

Več iz te teme:

Komentarji: