Brežice v pogonu

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V sklopu dogajanja "# BEACTIVE - Šport za zdravo starost" so starejši Brežičani v preteklih mesecih postali verjetno najaktivnejša množica v Sloveniji. Gre za projekt, na katerem je bila Občina Brežice uspešna na razpisu Evropske komisije Erasmus +, rezultati pa so navdušili tako koordinatorje kot tudi preko 500 uporabnikov brezplačnih športnih aktivnosti. Skupno so namreč od meseca julija dalje opravili več kot 4000 ur splošne vadbe, pilatesa, plesa, nordijske hoje, SUPanja, potepanja po športno obarvanih izletih in drugih oblik športno obarvanega preživljanja prostega časa. V sklopu projekta se je za delo s starejšimi aktivnimi občani usposobilo 7 vaditeljev, ki so ob vztrajnostji in volji uporabnikov pogosto ostali brez besed. "Številni od njih so na vadbo prihajali tudi večkrat dnevno. Termini vadb so bili namreč zasnovani tako, da se ti ne prekrivajo in najbolj zagriženi so imeli dnevno možnost udeležbe treh aktivnosti," pove eden od vaditeljev.

Vodja projekta, Patricia Čular iz Občine Brežice ob tem dodaja: "Za vaditelje in projektno skupino je presenetljivo dognanje izvajanja posameznih projektnih aktivnosti vadbe za starejše, da si starejši želijo športnih aktivnosti v skupini sebi enakih. V takšnih skupinah so izkazali večjo odprtost in se tako preizkusili celo v SUPanju. Projekt je ponudil izjemno priložnost, da so preverili različne oblike vadbe in se v treh mesecih odločili ali in katera je pisana njim na kožo. Projekt je tako v občini kot pri mednarodnih partnerjih (Bihać, Bačka Palanka in Zagreb) naletel na nepričakovan dober odziv starejših, ki so z navdušenjem pozdravili projekt."

ni podpisa
ni podpisa

Spanje na pogradih

V sklopu projekta pa so starejši Brežičani izkusili tudi kako je biti turist v domačem kraju. 50 prostih mest 4-dnevnega brezplačnega oddiha je bilo zapolnjenih kot bi mignil, poleg razgibanega programa pa je poseben iziv za udeležence predstavljalo tudi bivanje v moderno opremljenem Mladinskem hostlu Brežice, kjer se je nemudoma pričelo potegovanje za vrhnje postelje pogradov. Sicer pa so zagreti brežiški športniki 65+ v 4 dneh obiskali tudi Plitvice, domačo termalno destinacijo Terme Paradiso s fitnes in vodnimi vadbami, meritve telesnih kazalnikov, predavanja s področja zdravega življenjskega sloga in številne večerne zabavne vsebine, med drugim tudi salso.

Zunanji fitnes in ne le eden!

ni podpisa
ni podpisa

Omenjeni projekt pa je Brežicam med drugim prinesel tudi 2 zunanji površini za izvajanje športne vadbe. V Športno rekreativnem centru Grič, poznanem predvsem po izjemnih mladih kajakaših, so v mesecu septembru otvorili takoimenovani "Outdoor Workout Park", ki so ga na javni tekmi in treningu "krstili" tudi številni vrhunski športniki. Medtem pa je v mestnem parku zrasel tudi zunanji fitnes, ki ga Brežičani že s pridom uporabljajo. Obe športni površini pomenita izjemno pridobitev, ki jo bodo lahko uporabljale vse generacijske skupine in tako skrbele za svoje gibanje.

Obisk Dunking Devils in Dušana Mravljeta

Projekt pa je že tudi proslavil z osrednjim dogodkom, ki se je 26. septembra odvil v brežiškem starem mestnem jedru. #BEACTIVE - Športna predstava sredi Brežic je med drugim gostila ultramaratonsko legendo Dušana Mravljeta, svetovno znano akrobatsko skupino Dunking Devils, mlajše generacije so uživale na BMX/Skate poligonu in v bodyzorbingu, pestro je bilo na športni tržnici, svojo novo pridobljeno športno pripravljenost pa so predstavili tudi aktivni starejši Brežičani. Le-ti so v okviru svojih športnih skupin z vaditelji Brežicam predstavili svoje športno znanje, ki ga nameravajo ohranjati tudi v prihodnje.

ni podpisa
ni podpisa

Izjavi udeleženk:

Marjeta Lesar, 60 let: "V času zaposlitve se s športom nisem ukvarjala. Ob upokojitvi pa je to postala moja redna praksa. Tako že dve leti kolesarim in preizkušam ostale vrste vadbe. Projekt >Šport ZA zdravo starost<, ki ponuja tri mesece brezplačne, različne oblike vadbe, je zame zelo dobrodošel ."

Darinka Pajdaš, 68 let, ki je v sklopu projekta obiskovala vadbo plesa pod vodstvom prof. športne vzgoje Hedviko Lopatič, pravi: "Naša skupina na posamezni vadbi šteje tudi do 20 vadečih. Naredimo nekaj zase, za svoje zdravje in se imamo ves čas zelo fajn."

Več iz te teme:

Komentarji: