Danes s kolesom na teran in pršut

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Med številnimi kraškimi dobrotami sta največjo slavo ponesla v svet prav kraški teran in pršut. Veliko zaslug pri tem pa ima vsakoletna prireditev, imenovana Praznik terana in pršuta. V sklopu prireditve vabijo vse kolesarje in ljubitelje rekreacije, da se v nedeljo, 13.8.2017, dopoldne na prizorišče pripeljejo s kolesi.

Kolesarski vodniki vas bodo v majhnih skupinah peljali po novi trasi, ki je v dolžini 25 kilometrov krožno speljana v osrčju Krasa po gozdnih in makadamskih poteh. Proga ni pretirano zahtevna, zato je z gorskimi kolesi primerna za vse kolesarje. Med samo potjo bodo vodniki kolesarje peljali na ogled pršutarne Kras ter hostla Pliskovica.
Kolesarjenje je organizirano v skupini 8 kolesarjev, na čelu katere je vodnik. Po prihodu v cilj vas bo na startno-ciljnem mestu pričakala »kraška marenda«!

Kdaj in kje: nedelja, 13. 8. 2017, ob 9.30 uri, Dutovlje 135 Cena: - 15€ na udeleženca v primeru pred prijave po elektronski pošti, prijavnina se plača vodniku na dan prireditve - 22€ na udeleženca brez pred prijave, prijavnina se plača vodniku na dan prireditve, - otroci do 14 leta brezplačno.


Cena vključuje:
- izlet v spremstvu strokovnega vodiča z licenco na kolesu
- ogled pršutarne Kras ter hostla Pliskovica
- dve okrepčevalnici na trasi
- kraško marendo


Prijava in informacije: info@sport-sezana.com ali 041-295-393
Organizator: Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana v sodelovanju s turističnimi in kolesarskimi vodniki
Kaj bomo videli:
Skupaj z vodnikom startate v Dutovljah, mimo Krepelj in Križa do Šepulj, kjer si ogledate pršutarno Kras. Od tu gremo naprej mimo Tomaja, od kjer izhaja Srečko Kosovel. Iz Tomaja bo pot vodila v Brje pri Koprivi, mimo nasadov sivke in pastirske hišice. Iz Brji  čez Koprivo v Kosovlelje, kjer se ob vaškem latniku in štirni usmerite proti Pliskovici, kjer si boste ogledali mladinski hostel Pliskovica. Ne boste se kaj dosti mudili po vasi, ampak že vožnja skozi nam postreže z zanimivimi pogledi na tipične kraške domačije. Na vrhu vasi kraljuje cerkev Sv. Tomaža s 400 let staro lipo ob njej. Od tu bo pot možno nadaljevati med trtami po makadamu (za tiste bolj utrjene) ali po asfaltu (za vse ostale) do Dutovelj.

Dobrodošli na Krasu, »Kjer burja suši pršute in grla, je teran doma.«.

Več iz te teme:

Komentarji: