Dnevnik ponovno prebujene športne rekreativke, zadnji del

V novem življenjskem režimu sem počasi začela prav prijetno uživati.
Fotografija: Z veseljem brskam po literaturi, kombiniram sestavine, živila in sestavljam obroke in jedilnike v glavi in v loncih. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Z veseljem brskam po literaturi, kombiniram sestavine, živila in sestavljam obroke in jedilnike v glavi in v loncih. FOTO: Tanja Drinovec

Četrti teden, zadnji teden, ... ki ni zadnji.
Polnovredni bogati jedilniki so me napolnili z zelo ugodnim tako fizičnim kot psihičnim počutjem. Vodene vadbe s TV trenerjem, ki sem jih pričela izvajati, so po prvih uvodnih precej napornih že veliko bolj obvladljive in telo se je povezalo z umom, ki se je na začetku kar konkretno upiral ob misli nanje (ker mu je bilo seveda precej hudo).
image_alt
Dnevnik ponovno prebujene športne rekreativke

Poleg vadb in ogromno hoje (pod 15000 korakov na dan ni šlo) tako po ravnem kot v hrib je bilo še nekaj teka, kolesarjenja pa malenkost premalo za moj okus. Nekaj težav in bolečin v sklepih je že bilo zaznati pa sem v resnici računala na precej slabši odziv po takšni precej dolgi pavzi slabše aktivnosti.

Očitno moje prepričanje in teorije v spomin celic le nekako sovpadajo s prakso. To pomeni, ko jim po kar nekaj čas abstinence v vadbi naložimo zopet malo več dela, da se odzovejo tako, da telo hvaležno in dokaj hitro in v prid našemu počutju odreagira  na športne napore.
image_alt
Dnevnik ponovno prebujene športne rekreativke, 2. del

V prihajajočih dneh in tednih računam na postopno povečanje kilometrov tako na kolesu kot tudi razširitev aktivnosti tudi  v bazen na plavanje. Veselim se novih športnih izzivov in stopam počasi vsak dan posebej z ne prevelikimi pričakovanji  in v ne prevelikih čevljih novim osebnim izzivom naproti in srčno upam, da me trenutna drža, stanje v glavi in tako dobro počutje ne izpusti.

Vsekakor sem zelo hvaležna tudi prijatelju za to izven serijsko pobudo, ki ne bi mogla izbrati boljšega časa.

Jedilniki so prav tako postali vsakodnevni izziv. Z veseljem brskam po literaturi, kombiniram sestavine, živila in sestavljam obroke in jedilnike v glavi in v loncih. Vzeti si je potrebno le malo več organiziranega časa vsak dan sproti za pripravo in planiranje v naprej.  Kar pa je najlepše je, da so se mi po majhnih korakih pridružili celo moji otroci, ki so po večini obroke prav dobrohotno začeli sprejemati in so se mi ob njih velikokrat pridružujejo. Večkrat so kar očitno presenečeni nad okusnostjo preprostih, zdravih jedi.
 
image_alt
Dnevnik ponovno prebujene športne rekreativke, 3. del

1.dan

Kosilo: ČUFTE V PARADIŽNIKOVI OMAKI, PIRE KROMPIR, ZELENA SOLATA S PARADIŽNIKOM

image_alt
Zapečene čufte v paradižnikovi omaki

 

Rekreacija:

Intenzivna vadba 25 minut po programu. Hoja 11 km.
 

2.dan:

Kosilo: PIŠČANČJI BURITO

Poletov recept. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept. FOTO: Tanja Drinovec

Potrebujemo (za 2 osebi):
Olivno olje
4do 6 tortilj
Manjša čebula
Steblo pora
Manjši piščančji file
Bučka
Sol, poper
Paradižnik
Pest kozjega sira

Priprava:
Očistimo por in čebulo, ju narežemo. Prav tako narežemo piščančji file na trakove. Na olivnem olju v ponvi prepražimo por, čebulo in piščanca. Nazadnje dodamo še na koščke razrezano bučko. Posolimo po želji. Ko je vse to prepečeno, maso zložimo na tortilje. Čez vse zložimo na tanko narezan paradižnik, potresemo s kozjim sirom in nazadnje tortilje lepo zavijemo.

Rekreacija:

Hoja, tek 4,5 km.

3.dan

Kosilo: PEČENA ORADA NA ŠPORTNI NAČIN

Poletov recept. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept. FOTO: Tanja Drinovec

image_alt
Pečena orada - na športni način

Rekreacija:

Vaje za raztezanje. 1 ura hoje.
 

4.dan
Kosilo: ZELENA SOLATA S PEČENO HRENOVKO, DODATKI IN GORČIČNIM PRELIVOM

Poletov recept. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept. FOTO: Tanja Drinovec

Za 2 osebi potrebujemo:
1 telečjo hrenovko
Skodelico rjavega fižola (lahko iz konzerve)
Manjšo zeleno solato
2 do 3 trdo kuhana jajca
2 paradižnika
Bučka
Kozji sir (ali po želji sir)
Bučno olje žlica gorčice in kisle smetane
Sol, poper
Balzamični kis

Priprava:
Očistimo solato in ostalo zelenjavo. Na ponvi na nekaj kapljicah olja popečemo bučko in nato še hrenovko. Na solato zložimo bučke, paradižnik, jajca, fižol. Natresemo še sir in prelijemo s prelivom, ki ga zmešamo iz gorčice, bučnega olja in kisle smetane. Po želji začinimo in prelijemo še s kisom. Seveda za solato lahko uporabimo svojo poljubno in priljubljeno zelenjavo.
 

Rekreacija:

Hoja čez drn in strn 10 km.
 

5.dan
Kosilo: POLPET Z JOGURTOVIM PRELIVOM

image_alt
Krompirjev polpet z jogurtovim prelivom

 

Rekreacija:

Intenzivna vadba po programu 25 minut. Kolesarjenje 55 minut.

6.dan

Kosilo: JUHA S PIŠČANCEM IN KUSKUSOM

Poletov recept. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept. FOTO: Tanja Drinovec

Za velik lonec juhe potrebujemo:
olje
1 čebula
Por
Kos piščančjih prsi
Zmrznjen grah (skodelica)
2 do 3 korenja
Bučka
Jušna kocka(po želji)
česen
Cvetača ali brokoli
100 g kuskusa
peteršilj
Sol, poper
 
Priprava:
Sesekljamo čebulo in por. Narežemo piščanca na manjše kocke. V loncu vse skupaj prepražimo. Dodamo nasekljano korenje in grah nato še bučko in še malo prepražimo. Vse skupaj zalijemo z vodo in po želji dodamo jušno kocko. Nato dodamo še cvetačne cvetove, sesekljan peteršilj, česen in nazadnje kuskus.  Še malo pokuhamo in začinimo po okusu in želji.
Dobra stran juhe je, da jo lahko pripravimo že dan prej. V resnici je takšna, ki počiva čez noč še veliko bolj okusna.
 

Rekreacija:

Vaje za raztezanje, hoja 12 km.
 

7.dan

Kosilo: PIŠČANČJA NABODALA, RIZIBIZI, SOLATA

Poletov recept. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept. FOTO: Tanja Drinovec

Za 3 do 4 osebe potrebujemo 1 večji piščančji file
Rdeča paprika
Sir za žar (manjši kos)
Nekaj rezin slanine ali pršuta (po želji)
Sol, poper, malo olja
Česen v prahu
Palčke za nabodala

Priprava:
Piščančji file zrežemo na manjše kocke in ga damo v posodo. Posolimo ga, pokapljamo z malo olja in potresemo s česnom v prahu po želji. Vse to pustimo nekaj časa v hladilniku. Lotimo se sestave nabodal. Na palčke izmenjaje nabodemo piščanca, narezane koščke paprike, sira in pršuta. Spečemo jih na ponvi ali žaru.
Recept za Rizibizi na povezavi.
 

Rekreacija:

Jutranje vaje za raztezanje, nekaj hoje in dan za počitek.

Komentarji: