E-nostavno na kolo – na Vrhu Sv. Treh Kraljev

Občina Logatec je pri planinski koči na Vrhu Sv. Treh Kraljev predstavila projekt e-nostavno na kolo, na katerem so uradno predstavili prva e-kolesa v občini.
Fotografija: FOTO: Nevenka Malavašič
Odpri galerijo
FOTO: Nevenka Malavašič

Ta je s sodelovanjem v projektu postala del obsežnejše Gorenjske kolesarske mreže, so poudarili na občini.

V logaški občini so konec maja v okviru izvajanja projekta e-nostavno na kolo pri planinski koči na Vrhu Sv. Treh Kraljev namestili kolesarsko stojalo, servisni stebriček in univerzalno sončno polnilnico ter prevzeli tri gorska električna kolesa. 

V soboto, 19. septembra 2020, so bila tri e-kolesa tudi uradno predana svojemu namenu. Mag. Nevenka Malavašič, ki je dogodek povezovala, je tudi skrbnica projekta Gorenjske kolesarske mreža za občino Logatec. V osrednjem nagovoru ob 11. uri je Berto Menard, župan Občine Logatec, zbrane pozdravil in povedal, da se Občina Logatec vključuje v različne evropske projekte.

Omenjeni projekt pomeni pridobitev za turizem, kolesarstvo, uporaba e-koles pa bo tudi doprinesla k manjšemu onesnaževanja okolja. Alenka Pišljar, ICRA d.o.o., LAS s CilJEM Idrija, je zbranim predstavila projekt Gorenjske kolesarske mreže in medsebojno sodelovanje občin pri tem projektu.Ta se še širi tudi v druge občine, ki sicer ne spadajo v gorenjsko regijo. Za kolesa bodo nadalje skrbeli planinci Planinskega društva na Vrhu. Predsednik Planinskega društva Janez Treven je pojasnil, kako bodo člani društva skrbeli za kolesa in kako bo potekala njihova izposoja.  Izrazil je zadovoljstvo, da so tudi oni vključeni v projekt, ki je zagotovo dodana vrednost za društvo, za kraj in za občino.

FOTO: Uroš Gutnik
FOTO: Uroš Gutnik


Predstavnik iz podjetja Proloco Andrej Zupan je vsem navzočim predstavil polnilnico in karakteristike koles ter odgovarjal na njihova vprašanja. Sledil je težko pričakovani trenutek – preizkušanje koles in pogostitev.

Izposoja električnih koles je namenjena obiskovalcem Vrha Sv. Treh Kraljev, krajanom tega območja, rekreativnim kolesarjem in vsem, ki bi radi preizkusili električna kolesa. Izposoja je brezplačna, zanjo pa bo skrbelo Planinsko društvo (PD) Rovte oziroma oskrbnik planinske koče. 

S sodelovanjem v projektu je logaška občina tako postala del obsežnejše Gorenjske kolesarske mreže. Kolesarska infrastruktura je namreč namenjena izboljšanju kolesarsko-turistične destinacije na Logaškem. Ta obsega predvsem cestne povezave med Planinskim poljem in Vrhom Sv. Treh Kraljev s številnimi stranskimi potmi med zaselki in vasmi, kot so Zaplana, Žibrše, Hotedršica, Medvedje Brdo in Laze.

FOTO: Janez Treven 
FOTO: Janez Treven 


Kolesarjev je tudi na logaškem vedno več, saj sta tovrstna rekreacija in preživljanje prostega časa, sploh v zadnjem obdobju, po navedbah občine v izrednem razmahu.

Izvajanje projekta sodelovanja LAS e-nostavno na kolo podpira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Za izvajanje programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020 je zadolženo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preberite še:

Komentarji: