Gremo v hribe … No, pa dol prav tako

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kako bomo prepoznali pohodni čevelj, primeren za nas? Pomembna je predvsem zahtevnost ture, na katero se bomo podali. Zahtevnost ture določajo čas hoje, zahtevnost in vrste terena in opredelitev planinske poti glede na zahtevnost.

Počasi se bližajo dopustniški dnevi. Za tiste izmed vas, ki se odločate in ste primerno fizično pripravljeni, da svoj prosti čas preživite v neokrnjeni naravi naših gora, smo pripravili izbor pohodne obutve. Prvi del izbora je namenjen obutvi, s katero se bomo podali na nižje, manj zahtevne hribe. V drugem delu je izbor visokih čevljev, s katerimi se boste lahko podali v višje predele naših gora. Cenovni razpon izbranih modelov sega od 100 do 200 evri. Toliko je po našem mnenju modro nameniti za tak nakup, zaradi varnosti, seveda.

 

ni podpisa
ni podpisa

Vemo, kam si želimo?

Kako bomo prepoznali primeren pohodni čevelj za nas? Pomembna je predvsem zahtevnost ture, na katero se bomo z neko obutvijo podali. Zahtevnost ture določajo čas hoje, zahtevnost in vrste terena (gozdni tereni, skale, sneg itd.) in planinske poti (manj zahtevna, zahteva, zelo zahtevna …). Če bomo izbirali lažje ture, si lahko izberemo modele iz prvega dela izbora. Za ture, za katere je poleg udobja, stabilnosti in oprijema podplata s podlago pomembna tudi dobra zaščita (pred udarci kamenja, vlago ipd.), bomo posegli po modelih iz drugega dela izbora, v katerem so predstavljeni srednje visoki in visoki modeli.

Za vse, ki boste tudi zaradi našega izbora našli primerno obutev zase in za svoje cilje, še nekaj nasvetov o drugi potrebni opremi. Pri tem je pomembno poudariti, da nam najboljša oprema tega sveta ne koristi kaj dosti, če je ne znamo pravilno uporabljati. Znanje bomo pridobili v šolah, ki jih organizirajo PZS, PD ali alpinistični odseki posameznih društev.

Hiking through the spectacular UNESCO World Heritage site of the Sexten Dolomites and the famous Three Peaks of Lavaredo.
Hiking through the spectacular UNESCO World Heritage site of the Sexten Dolomites and the famous Three Peaks of Lavaredo.

 

Nikoli ne pozabimo: ne glede na izbrani cilj v nahrbtnik vedno – tudi v največji vročini – spadajo topla oblačila (kapa, rokavice, vetrovka ipd.) Vremenske spremembe v gorah so nenadne, tudi temperatura je nekaj sto višinskih metrov više lahko povsem drugačna kakor tam, od koder se s strumnim korakom odpravimo proti izbranemu cilju. Svoje doda tudi veter. V visokogorju so od zgodnjega do poznega poletja v določenih predelih strma snežišča s prepadnim iztekom. Varno jih bomo prečili le z derezami na nogah, cepinom v rokah in dobro osvojeno tehniko ustavljanja s cepinom. Ob nesreči bomo znano številko 112 lahko vtipkali v telefon le, če bodo v njem polne baterije. Ob morebitnih težavah ali nezgodi v slabem vremenu se lahko zgodi, da bomo morali na prihod reševalcev čakati tudi dalj časa. Tedaj nam bo telesno toploto učinkovito ohranjala alufolija, ki jo lahko kupite v vsaki trgovini z gorniško opremo. Ne pozabimo na zadostno zalogo energijskih virov in tekočine!

 

ni podpisa
ni podpisa

Če bi radi posegli po višjih ciljih, ki že presegajo okvire vaših trenutnih sposobnosti v gorah, najemite gorskega vodnika. Ta bo poskrbel za dobro pripravo pred turo in varnost na sami turi. Le tako nam bodo zahtevnejši gorski cilji ostali v lepem spominu. Zdaj pa le urno! Predstavljamo pprvih pet modelov od šestindvajsetih!

1. SALOMON X-ULTRA 2 GTX M+Ž

SALOMON X-ULTRA 2 GTX je lahkoten čevelj za treking, ki ga lahko uporabljate za vse aktivnosti na prostem. Odličen oprijem stopala, stabilnost, mehkoba in zaščita vas bodo presenetili na krajših enodnevnih avanturah. Okrepljen jezik in gumijasta kapica bosta varovala vaše prste pred poškodbami, Sensifit™ pa ohranja stopalo na pravem mestu ves čas aktivnosti. Sistem hitrega in enostavnega zavezovanja Quicklace™ zagotavlja udobno prileganje in enakomerno porazdeli pritisk po vsem stopalu. Šasija Advanced chassis™ omogoča stabilnost in zaščito na razgibanih terenih, podplat Contagrip® pa popolno kombinacijo oprijema in vzdržljivosti na vseh podlagah, pri vzponih in spustih.

ni podpisa
ni podpisa

 

 

 

2. SALOMON ELLIPSE 2 LTR Ž

Vsestranski ženski čevelj, namenjen vsem aktivnostim v naravi. Salomon je poskrbel, da bo posebej za ženske prilagojeno kopito zadovoljilo še tako zahtevno uporabnico. Odlikujejo ga udobje, zaščita stopala in dober oprijem, ki ga zagotavlja podplat Contagrip®, odličen oprijem celotnega stopala pa zagotovi cikcakasti sistem Sensifit™ na zunanjem delu čevlja. Z Ellipse 2 LTR W vas bodo stabilnost, mehkoba in zaščita spremljale na vsakdanjih sprehodih, lažjih pohodih, potovanjih ali pri vsakdanjih opravkih, za še lepšo podobo pa poskrbi usnjen zunanji del čevlja.

ni podpisa
ni podpisa

 

3. SALEWA ULTRA TRAIN M+Ž

Model je namenjen za laže dostopne, nezahtevne ture. Sistem 3F Total skupaj s tehnologijo Adaptive eyelets omogoča optimalno udobje in povečuje stabilnost. Vrhnji del je sestavljen iz zračne mrežice, udobje zagotavlja vložek Ortholite®, blaženje tehnologija EVA, oprijem podplata s podlago pa Mountain guidance, michelin® ultra train.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

4. LA SPORTIVA PRIMER LOW GTX M+Ž

Primer Low GTX je večnamenski čevelj za hitre pohode. Odlikujejo ga zračnost, ki jo zagotavlja material air mesh s tehnologijo Nano-Cells™, notranji vložek Ortholite mountain hiking za udobje, blaženje zagotavlja pena EVA, podplat iz vibrama poskrbi za dober oprijem s podlago. Za suha stopala poskrbi membrana iz goreteksa. Nove "lasportivke" si lahko kupite tudi tu!

 

ni podpisa
ni podpisa

 

5. ADIDAS TERREX SWIFT

Moška obutev za pohodništvo modernejšega dizajna adidas performance TERREX SWIFT R MID GTX nam zaradi tehnologije Adiprene omogoča učinkovito blaženje. Membrana iz goreteksa v zgornjem delu čevlja nam zagotavlja neprepustnost za vodo. Čevelj je primeren za lažje pohode po gozdovih sredogorja.

 

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: