Imeti ali ne imeti sobno kolo, je še vedno vprašanje

Moramo imeti jasen cilj, moramo se motivirati in moramo biti dosledni, prav tako kot pri vsakem početju, ki ga opravljamo za hobi. Sliši se preprosto.
Fotografija: Sobno kolo namenjeno praktičnim ljudem, ki ne komplicirajo in potrebujejo takojšnjo vadbo, torej tako, ki je vedno pri roki in ki da hkrati maksimalni učinek za najmanj porabljenega časa. FOTO: Shuttersock
Odpri galerijo
Sobno kolo namenjeno praktičnim ljudem, ki ne komplicirajo in potrebujejo takojšnjo vadbo, torej tako, ki je vedno pri roki in ki da hkrati maksimalni učinek za najmanj porabljenega časa. FOTO: Shuttersock

Zima je športnim rekreativcem lahko tudi nevšečna. Ni malo takih, ki v slabem vremenu raje ostanejo na toplem, a bi vseeno radi migali. Vsaj toliko se gibali, da bi ne »nabirali« ne potrebnih kilogramov, ki so vedno samo nepotrebna utež.

image_alt
Edini tek, kjer potrebujemo telefon

Sobno kolo je alternativni pripomoček za vadbo na prostem. Danes ga najdemo skoraj v vsakem stanovanju, kjer ima vsaj en družinski član voljo po športni rekreaciji. Ženske so na sploh navdušene nad njimi, čeprav nekatere pravijo, da niso vedele, da je to najhujša mučilna naprava, ki je tako dolgočasna hkrati, da so po dveh treh poskusih, sobna kolesa postala stojalo za prah ali celo stojala za sušenje perila.

Pravijo, da ne pomaga niti strateška postavitev sobnega kolesa pred televizijski ekran, na primer. Spet tiste druge, ki so se vadbe na sobnem kolesu lotile z določenim ciljem, pravijo, da to najboljši način vadbe doma. Da ne bo pomote, sobno kolo ni namenjeno samo ženskam. Moški so ponavadi tisti, ki kmalu pridejo do te stopnje, da jim je taka vadba premalo, zato se lotijo nadgradnje, vendar je to že druga tema.

image_alt
Gremo na sobno kolo

Da bi uporaba sobnega kolesa postala naš vsak dan ali bolje rečeno naša redna vadba večkrat na teden, se je moramo lotiti namensko. Moramo imeti jasen cilj, moramo se motivirati in moramo biti dosledni, prav tako kot pri vsakem početju, ki ga opravljamo za hobi ali za preživetje. Sliši se preprosto.

Kdo naj si omisli sobno kolo?

Predvsem tisti, ki radi vadijo doma, Tisti, ki radi vzdržujejo svojo telesno kondicijo, ko so zunaj slabe vremenske razmere, tudi tisti, ki ne rad kolesarijo po prometnih cestah, ne marajo cest, se bojijo padcev in nimajo časa več ur na teden porabiti zgolj zato, da bi ostali v kondiciji. Sobno kolo namenjeno praktičnim ljudem, ki ne komplicirajo in potrebujejo takojšnjo vadbo, torej tako, ki je vedno pri roki in ki da hkrati maksimalni učinek za najmanj porabljenega časa. Kolesarjenje na sobnem kolesu je enostavno in varno, primerno za vse starosti, ne obremenjuje sklepov, pomaga pri izgubi telesne teže in pomaga pri krepitvi vseh mišic kot tudi kardio vaskularnega sistema. Vadba  na sobnem kolesu je verjetno najbolj enostavna in najučinkovitejša telesna vadba.

Sobno kolo zahteva svoj urnik. Če ne boste določili točen termin vadb, boste samo prelagali kdaj se je lotiti in kdaj ne. FOTO: Shutterstock
Sobno kolo zahteva svoj urnik. Če ne boste določili točen termin vadb, boste samo prelagali kdaj se je lotiti in kdaj ne. FOTO: Shutterstock

Kako vaditi na sobnem kolesu?

Sobno kolo zahteva svoj urnik. Če ne boste določili točen termin vadb, boste samo prelagali kdaj se je lotiti in kdaj ne. Z vadbo nikoli ne pretiravajte. Na sobnem kolesu bodite najmanj pol ure in največ eno uro vsaj trikrat na teden. Če se določite za vadbo, ki naj bi trajala več kot eno uro potem ne pozabite na obvezne pavze, ki naj vsakih deset minut trajajo vsaj tri minute. Najbolj učinkovita vadba je tista, ki se razdeli na krajše in daljše intervale. To pomeni, da povečate obremenitev, približno na osemdeset odstotkov svojega maksimuma in to držite eno minuto. Sledi dve minutna pavza. In spet nadaljujete.

Takih ponovitev lahko naredite  do deset v eni uri vadbe. Daljše intervalne vadbe pa trajajo od dveh do štirih minut. S takim planom vadbe, boste tudi razbili monotonost in mogoče vam sobnega kolesa ne bo treba postaviti ravno pred televizijo, da bi vam ne bilo to početje dolgočasno. In kar je najpomembnejše, kmalu boste prepoznali napredek.

Komentarji: