Kaj narediti, da se izognemo tekaškim poškodbam?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Vsi strokovnjaki se strinjajo, da je preventiva boljša od kurative, to pa v tekaškem žargonu pomeni pazljivo načrtovanje, samoopazovanje, postopno dvigovanje intenzivnosti in kilometrine, redno ogrevanje in raztezne vaje po njej ter dobra prehrana in hidracija. Pravilna prehrana poveča mišično učinkovitost, krepi imunski sistem, preprečuje razvoj bolezni in infekcij. Možnost poškodbe se močno poveča takrat, ko je npr. razbolelo mišično tkivo (»musklfiber«).

Zelo priporočljive so vaje za stabilnost, masaže. Večina poškodb je namreč posledica dejstva, da telo na takšne napore še ni pripravljeno. Ključno je torej stopnjevanje intenzivnosti. Pravilno odmerjanje je ključni dejavnik za preprečevanje t. i. mikrotravm, mikroskopsko majhnih poškodb tkiv, ki nastanejo pri obremenitvah. Ključni element preprečevanja poškodb je tudi prava tekaška oprema, predvsem obutev.

ni podpisa
ni podpisa

Kako tekaške poškodbe preprečimo?

S primernim in postopno odmerjenim treningom se boste izognili večini poškodb. Tudi biomehanske motnje bodo manj izrazite. Redno zamenjajte tekaško obutev, kajti absorbcijska sposobnost tekaških copat se izgubi po 500–700 kilometrih ali vsakih štiri do osem mesecev.

Zlato pravilo: ne preveč in ne prekmalu. Držite se načela prepletanja »lahkih« in »garaških« dni. Na teden povečajte kilometrino za 10 odstotkov in vsak tretji teden ostanite na doseženem. Večini tekačev priporočamo od enega do tri dni počitka brez teka. S premorom omogočite potrebno obnavljanje telesa. Vodite dnevnik teka, da se retrogradno lahko sklepa o vzroku nastanka poškodbe. Pripravite telo na menjavo ritma z nekaj kratkimi razdaljami in normalnim tekom. Nekaj naj ga bo navkreber, drugo po ravnem. Zahtevnejšim tekačem pa zelo svetujem najem osebnega trenerja, ki jih bo varno popeljal v svet teka ob uveljavitvi na primer treninga fartleka in drugih tekaških skrivnosti.

Več iz te teme:

Komentarji: