Kakšna je razlika med svetlim in rjavim sladkorjem?

Ob kavi nam vedno postrežejo z dvema različnima vrečicama sladkorja. V eni je svetli, v drugi temni, rjavi sladkor. V čem je razlika?
Fotografija: Sestavina, ki loči rjavi sladkor od drugih, je melasa, ki se doda po predelavi belega sladkorja. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock
Odpri galerijo
Sestavina, ki loči rjavi sladkor od drugih, je melasa, ki se doda po predelavi belega sladkorja. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock

V kavo ali čaj nikoli ne stresemo belega, svetlega sladkorja, kajne? Zakaj? Ker smo nekje slišali, da je rjavi sladkor bolj zdrav?

Včasih smo ob kavi dobili še natren. Se spomnite? To je bilo, je še vedno, umetno sladilo, skoraj brez kalorij. Imenitno se nam je zdelo, da smo bili slajšo kavo brez kaloričnega sladkorja.

Če ste se kdaj spraševali, kateri sladkor uporabiti pri peki peciva, na primer, se izkaže, da obstaja razlika med svetlim in rjavim sladkorjem. Preden spečete naslednjo torto, preberite, katera vrsta je najboljša izbira. Kje je razlika?

Sestavina, ki loči rjavi sladkor od drugih, je melasa, ki se doda po predelavi belega sladkorja. Temnejši kot je rjavi sladkor, več melase vsebuje.

Melasa je viskozna snov, ki nastane pri rafiniranju sladkornega trsa ali sladkorne pese v sladkor. Melasa se razlikuje po količini sladkorja, načinu pridobivanja in starosti rastline. Melasa iz sladkornega trsa se uporablja predvsem za sladkanje in aromatiziranje živil. 

Za svetlo rjav sladkor to običajno pomeni 3,5 odstotka melase. Pri rjavem sladkorju je ta količina skoraj dvojna, 6,5-odstotka melase. Zato ima drugačen, kompleksnejši okus, ki je bližje karameli.

image_alt
Kaj se zgodi v telesu, ko zjutraj popijemo kozarec vode

Kakšna je najboljša kombinacija za torte? Kateri sladkor je treba uporabiti? Če v vašem receptu ni navedeno svetlo ali temno, je verjetno, da boste uporabili rjav sladkor (to je bolj pogosto).

Brez skrbi, če uporabljate oba, razlika je tako minimalna, da uporabite tistega, ki je bolj pri roki.

image_alt
Če treniraš, je sladkor obvezen

Komentarji: