Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Kickboks? Zakaj pa ne?

ni podpisa
ni podpisa
Sašo Weixler, trener boksa, FCL – Klub borilnih veščin Ljubljana
4. 1. 2018 | 12:01
4:22

Poznamo kar nekaj različnih disciplin kikboksa. Mediji so v zadnjih letih najbolj spromovirali način borbe, ki je tudi najbolj gledljiv, in to je kikboks po pravilih K1. Kikboks K1 je v osnovi usmerjen v tekmovalnost, a se lahko prilagodi tudi tako, da je primeren za rekreacijo. Je šport, pri katerem se uporabljajo udarci z roko in nogo. Ročna tehnika je enaka boksarski in se zaradi tega zelo dobro povezuje z njim. Nožno tehniko pa sestavljajo vsi udarci z nogo proti nasprotnikovim nogam, telesu in glavi. Pri kikboksu K1 so dovoljeni tudi udarci s koleni, kar še bolj popestri veščino.

Treningi kikboksa kot rekreacije so lahko nadgradnja boksarskih treningov.

Struktura treninga je podobna kot pri boksu. Na začetku sledi dinamično ogrevanje s tekom. Telo ogrejemo z različnimi vajami, ki so lahko tudi družabne in zabavne. Uvodnemu ogrevanju sledijo poskoki s kolebnico. S kolebnico pripomoremo k lahkotnejšemu gibanju, poskoki z njo so tudi zelo dobra vaja za pridobivanje kondicije. Tudi pri poskakovanju s kolebnico smo lahko zelo ustvarjalni, saj poznamo veliko načinov preskakovanja. Sledi borba s svojo senco (shadow kickboxing), pri kateri vztrajno ponavljamo že osvojene udarce oziroma tehnike. Pri kikboksu se zaradi udarcev z nogo povečata tudi gibljivost in prožnost nog in ravno zato je ta vrsta treninga zelo priljubljena med predstavnicami nežnejšega spola. K priljubljenosti so veliko pripomogli tudi intervjuji v različnih modnih in drugih prepoznavnih revijah, v katerih so zvezdnice opisovale, kako s pridnim treniranjem kikboksa ohranjajo linijo oziroma postavo.

Po uvodnem delu pride na vrsto tehnični del, v katerem se glede na stopnjo znanja predelujejo določene tehnike.

Ker je to trening kikboksa, se ta del večinoma izvaja v parih. Bodisi s polno zaščitno opremo bodisi na fokuserjih, na katerih se lahko izvajajo tehnike z večjo ali polno močjo. Tako kot pri vseh rekreativnih treningih borilnih veščin se tudi pri kikboksu izvajajo tehnike s kontrolo, vsaj takrat ko izvajamo realne tehnike proti nasprotniku. Trening na rekreativni ravni je smiselno povezovati z boksarskim treningom, saj je boksarska tehnika praktično enaka. Na treningu kikboksa se lahko zaradi tega več in bolje posvečamo udarcem z nogo in samimi povezavami med ročnimi in nožnimi tehnikami.

Osrednji del treninga poživimo tudi z različnimi vajami za krepitev telesa. Te vaje lahko delamo skupinsko ali krožno, vse je odvisno od števila udeležencev v skupini. V različnih intervalih lahko izvajamo vaje z lastno težo. Ker je poudarek na vadbi kikboksa, naredimo na treningu le en sklop (ali dva) vaj za moč.

V osrednjem delu lahko trening popestrimo tudi z udarjanjem po boksarskih vrečah. Načeloma so vreče za kikboks večje kakor boksarske vreče, saj se z nogo izvajajo tudi nizki udarci, tako imenovani low kicki. Nizki nožni udarci so na višini malo nad kolenom. Zaradi udarcev z nogo, ki so načeloma močnejši kakor ročni udarci, je ponavadi taka vreča tudi težja kakor klasična boksarska vreča. Z intenzivnostjo udarjanja tako povečujemo tudi tempo treninga, ki v takem primeru ni majhen. Poraba energije in kalorij je v tem delu treninga res velika.

Tattooed muscular male fighter punching in the air against plain background
Tattooed muscular male fighter punching in the air against plain background

Proti koncu treninga tempo zmanjšujemo in ga končamo s poskoki čez kolebnico ali z borbo s svojo senco.

Za konec je obvezno tudi raztezanje in to na vsakem treningu. Raztezanje ali strečing je pomemben del vsake take dinamične vadbe. Pri kikboksu moramo napredovati tudi v raztegljivosti. Na začetni stopnji so brce do višine pasu, potem pa se meja udarcev počasi viša. S tem postajajo tudi tehnike in treningi bolj zahtevni.

Kikboks je pod pravim vodstvom odličen šport v vseh vidikih. Če je poleg sproščenih treningov tudi prava ekipa, je zmagovalna kombinacija treninga na dlani.

Sašo Weixler, trener kikboksa

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine