Ko čakaš na Rateče in Tamar – na kolescih

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Tek s tekaškimi rolkami. Rolkanje. Ob vseh zgoraj naštetih izrazih v slovenščini se – pa sem v vsej karieri »prerolkal več tisoč kilometrov – ne morem odločiti, kateri je pravi oziroma kateri je najbolj primeren izraz! »Rollerskiing«, kot ga imenujejo v tujini, je letna različica teka na smučeh, pri katerem se uporabljajo tekaške rolke, palice za tek na smučeh in pripadajoče vezi, na katere vpnemo smučarskotekaške čevlje!

Rolkanje se je v tujini, predvsem v Skandinaviji in Italiji, začelo razvijati že v času med obema vojnama in se pozneje, v petdesetih letih prejšnjega stoletja, z razvojem teka na smučeh in prvih tekmovanj v rolkanju s tekaškimi rolkami, razvilo v enega od najpomembnejših delov poletnega treninga smučarjev tekačev in biatloncev. V skandinavskih državah, kjer je rolkanje zelo popularno in razvito tudi med rekreativnimi tekači, pa jim ta šport omogočajo dodatno urejene in asfaltirane poti, ki so ločene od glavnih cest in namenjene zgolj kolesarjem in rolkarjem!

Tehnika teka na rolkah je povsem enaka tehniki teka na smučeh, tako da če imamo osvojene osnove teka na smučeh, bo tudi prilagajanje na tekaške rolke hitrejše in bolj prijetno, medtem ko zabavo s svojimi detajli, višja oddaljenost od podlage, hitrejše vrtenje in hitrost, obetajo rolke same.

Varnost je osnova vsega

Pomembno je poudariti, da je tek s tekaškimi rolkami dokaj nevaren šport in ga je v Sloveniji primerno začeti na zato prilagojeni rolkarski progi (Kranj, Rogla, Pokljuka) ali v kakšni industrijski coni ob koncih tedna, kjer so ceste dovolj široke za varno rolkanje! To je predvsem pomembno pri prosti ali škarjasti tehniki, pri kateri kot pri smučarskem teku zavzame dokaj širok pas proge oziroma cestišča, hkrati pa je treba paziti tudi na druge udeležence v prometu in se zato pred srečanjem umikati skrajno levo in omogočati prehitevanje!

Obvezna je uporabe čelade – najbolj priporočljiva je kolesarska, ki daje dobro zaščito in je tudi dovolj zračna. Priporočljive, če ne obvezne so tudi rokavice – tekaške ali kolesarske, saj vam na začetku in pozneje, ko tek na rolkah obvladate, prihranijo marsikatero odrgnino. Zelo priporočljivo je, da se s prvimi koraki teka s tekaškimi rolkami seznanjamo ob pomoči in svetovanju z ljudmi, prijatelji, ki so tega teka že vešči ali pa so trenerji/učitelji teka na smučeh.

Prav tako kot tekaške smuči tudi rolke in čevlji obstajajo za obe tehniki smučarskega teka, klasično tehniko teka in prosto ali škarjasto tehniko smučarskega teka. Osnova rolke, na katero so pritrjena kolesa, je lahko iz aluminija, karbona ali lepljenega lesa, kar med drugim določa tudi cenovni okvir rolk in krog uporabnikov!

ni podpisa
ni podpisa

Kot na snegu: klasika in prosto

Rolke za klasično tehniko teka so daljše, dolge okoli 70 cm, koleščki so premera od 75 do 80 mm, široke pa so okoli 40 milimetrov, predvsem zato da omogočajo večjo stabilnost in olajšajo vzporedno tehniko dela nog med tekom. En par koleščkov je opremljen z zavoro, kar pomeni, da se kolo vrti naprej, pri odrivu v klanec nazaj pa zavora onemogoči zdrs koleščka/rolke nazaj in s tem prenos teže na drugo rolko/nogo v nov odriv z drugo nogo.

Rolke za prosto tehniko so krajše, nekje od 55 do 62 cm, in uporabljajo koleščka z obsegom 100 mm, s tem dosežemo večjo okretnost in lažji odriv v stran, kot ga zahteva prosta tehnika teka. Večji obseg koleščka omogoča tudi lažje kotaljenje, omogoča večje hitrosti kakor klasične rolke, zaradi višjega težišča pa zahteva boljše predznanje oziroma malo več učenja!

Tudi palice za tek z rolkami so pomembne, prav tako uporabljamo dve velikosti palic kakor pozimi, krajše nekje do ramen za in klasiko in daljše v višini med brado in ušesi ter za prosto tehniko. Priporočljivo je, da zamenjamo krpljice na tekaških palicah, kajti kovinske konice na palicah za tek na smučeh se na asfaltu zamenjajo z zato namenjenimi konicami iz vidia – karbidne trdine, te se počasneje obrabljajo.

Kot občutimo, so poletja in jeseni čedalje toplejši, zato je rolkanje v zimskih tekaških čevljih seveda čisto primerno, če pa se tega športa lotimo večkrat, so priporočljivi tudi posebni letni čevlji za tek z rolkami, najboljše in najbolj priljubljene na svetu ponuja žirovska Alpina.

ni podpisa
ni podpisa

Prestavitev slovenskih rolk

Prav tako Alpina, d.o.o., s podjetjem Dedra sport iz Kranja izdeluje tekaške rolke, podjetje Dedra sport pa predstavlja tudi kombinirano rolko, ki jo lahko z manjšimi zamenjavami koleščkov uporabljamo za obe vrsti tehnik smučarskega teka.

Preizkušali smo rolke Alpina in Dedra sport, ki so dovolj toge in omogočajo odlično lego in stabilnost za rolkanje v obeh tehnikah smučarskega teka. Z menjavami koleščkov oziroma zadnjega vpetja koles se lahko odločamo za obe vrsti tehnike teka.

Combi rolke oziroma komplet, katerih osnova je rolka za skatanje, je nadvse primeren za začetnike, kajti kombinacija treh koleščkov je najbolj stabilna različica rolk. Za začetnike je ta nadvse priporočljivo in zelo olajša prve korake na rolkah. Zavora oziroma blokada proti zdrsu pri odrivu je na sprednjem koleščku in deluje odlično. Rolke so primerne tako za rekreativce kot tekmovalce za letni trening. Ob dobri tehniki oziroma in stabilnosti pa se lahko zadnja dva koleščka zamenjata za enojnega in tako pridobimo zelo dobro rolko za treniranje za zimsko pripravo.

Hkrati pa nam izvedba z enim koleščkom zadaj omogoča tudi tek škarjaste proste tehnike teka. Zavora na prednjem kolesu nam ne povzroča nobenih težav in nam celo olajša kakšen korak v klanec, ker rolke ne drsijo nazaj.

Ustavljanje: največji problem teka z rolkami, treba se ga je naučiti! Pri rolkanju se ne moremo ustaviti na hitro, ampak moramo predvidevati, koliko potrebujemo za varno ustavljanje, ustavimo se lahko v plužni tehniki kakor na smučeh, ta pa zahteva nekoliko daljšo zavorno pot kakor na smučeh in ustavljanje s prestopanjem, ki pa zahteva veliko predznanja.

Naj kot na začetku še enkrat poudarim, da je rolkanje zelo zanimivo in prijetno ter tudi naporno, vsem pa priporočam, da se pred začetkom poučijo in prosijo za kak nasvet, ker bo potem to različico športa laže osvojiti in tehnika bo laže obvladljiva!

Več iz te teme:

Komentarji: