Le Tour de Senior?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

»Tour« z leti ali razumevanje pravega gibalnega toura na prvi tretjini povprečnega človeškega življenja. Razumevanje motivacije na drugi ali zadnji tretjini življenja. Opazujem motivacijo zaposlene fizioterapevtke, prve dekade dela, motivirano nadaljuje. Vsak dan spodbuja posameznike. Starejše posameznike, modro zrele, bogate z izkušnjami. Oni vračajo modri »Polet« duši. Z žarom v očeh po opravljeni kinezioterapiji v prostorih fizioterapije – vsak dan. Že ob rani uri, ko mlajša večina še spi, se v fizioterapiji doma starejših občanov Dravlje vrti.

Ljubeče in živahno je. Kljub napisu nad vhodom, Dom starešjih, spremljajoči miselni podobi nekje v ozadju, preseneti energija – tu se krepi človeški šarm. Ob nasprotnih pričakovanjih obrazi v fizioterapiji, le še bolj »gajstni«! »Ne ne,« poudari gospa, »starost te poje, kolikor se pustiš, manj se pustiš, bolje ti gre,« sklene glasno in jasno, ko pohvalim rezultat, ki ga je dosegla pri testiranju ravnotežja, stoje na eni nogi. Rezultat funkcionalnega dosega stoje pri njenih krepkih 80 letih je zavidljiv.

»Danes že 15 kilometrov,« mi pomežikne gospod na sobnem kolesu v fizioterapiji. Tako vsak dan.

91 proti 19

V fizioterapiji se nemalokdaj zavrtijo pedali že rano po 6. uri, poudari glavna fizioterapevtka, in naprej vadi ključno funkcionalno nalogo za gospo, ki je na vozičku, vstajanje ob bradlji.

Gospod pri 91 letih telesno dejaven, zaposlen v nekdanji vojaški letalski družbi, je študente pri meritvi dolžin mišic presenetil s svojo gibljivostjo. V aktivni in pasivni sklepni gibljivosti je premagal našega študenta. Študent je bil poraženec v sklepni gibljivosti in raztegljivosti mišic pri svojih 19 letih. Zamenjani številki, vmes toliko vsega in v tekmi zmaga nepričakovano! Izmerjeni podatki o sklepni gibljivosti, zmogljivosti mišic kolčnega sklepa so uporabni, saj pomeni, da gospod lahko prestopa ovire. Podatek ima funkcionalni pomen. Zavidanja vredna je njegova telesna drža. »Ja, za to pa je treba vedeti, kaj prinese starost,« pove preprosto, izvede protrakcijo ramen, in opiše svoj gib, »če dovoliš, gredo ramena za vedno tako naprej.« Človek je svoj gospodar, in če si dovoliš, gre hitro v življenju vse dol, poudari. Med vrsticami se mi je utrnil citat Cirila Zlobca; »Preveč teme se v nas je usedlo z leti, prekrilo naš otroški kam in kod, samo nazaj se treba je ozreti, do svojih bosih nog spet najti pot. Razlogi so.«

Šport starejših zunaj Doma starejših. Če tu in tam mlajši glas zaslišimo, da dvomi, ali pride do vrha Šmarne gore, naj poročam o zrelem gospodu, ki iz Doma starejših redno zahaja na ta vrh Ljubljane. Posamezniki v Domu Dravlje se spopadajo tudi z mestnim vrvežem. Gospa veselo razlaga o utripu mesta Ljubljane, o za nas samoumevnih urbanih spopadih med navali pešcev, kolesarjev z leve, desne in vmesne diagonale, bus-upravljavcev, mestnih centimetrskih ovirah pločnikov, stebričkov ..., ki jim je naš motorični sistem celovito kos, a nebodigatreba, v zadnji tretjini se ta spretnost, modro, kot v prvem letu življenja, na to zrelo, izkušeno, modro starost prelevi spet v zahtevne izzive. Izzivi Toura prve, druge, tretje tretjine človeškega življenja.

Sprehod za spomin

»Nisem bil športnik v mladih letih, ni bilo take navade takrat,« pojasni modri gospod, rojen v letu 1923, študentom fizioterapije, »počel sem pa vse, skoraj vse.« Zgodba se zelo zanimivo nadaljuje. Po vsem tem nas zanima, kaj je recept. En sam recept za vitalno starost? »Vsak dan po malem, s srcem,« izdajo žareče oči.

Šport starejših? V kakšen fitnes pa bomo hodili pri 70, 80, 90 letih mi? Tu, zdaj nadaljujemo s predstavitvijo v Domu starejših Dravlje, s predstavitvijo »športa« ali celostno fizioterapijo. Po dopoldanski individualni in skupinski fizioterapiji je na sporedu »bowling« ali terapevtski trening dinamičnega ravnotežja x-box. Ura je 11, v vrsti kot hiše v Trsti, bi dejali nekoč stanujoči v Domu. Žarela je tekmovalnost, ostri pogledi, resnost. Študenti fizioterapije so obmolknili. Neklasična mišja tišina študentov, pihanje in prhanje – ob porazu. Starostniki, modri in dejavni, so taktično, natrenirani, metali navidezno kroglo in zmagovali. Resna vrsta se je razposajeno smejala. Praznovala zmago. Tolažila študente, da že bo!

V fizioterapiji je delo, tako kot v športu, tudi tu trening lahko privede do sprostitve tistih tihih globokih bolečin, ko se odmika kamen za kamnom, se usuje slap, deroči slap kratkega življenja, kaplje žalosti, trpljenja, kaplje spominov … in veselja. Je delo in so majhni uspehi. Zabavo si ustvarimo s prepevanjem narodnih pesmi ob skupinski fizioterapiji in uporabo »pametnih« igral, zaokroži funkcionalni pomen x-boxa za fizioterapevtski cilj glavna fizioterapevtka.

V osrčju vadbenega parka tik pred glavnim vhodom so klopce, vodna fontana, romantična altana, zeliščne gredice in večji bar, ki zaživi v dopoldanskem in popoldanskem času kave. Dom organizira marsikaj, izlet z ladjico po Ljubljanici, od mosta zmajev do sredine barja. Mesec september je odet v barve Alzheimerjeve bolezni, ki jo je leta 1902 odkril Alois Alzheimer. Ta bolezen pomeni večino vseh oblik demenc, je progresivna in ireverzibilna. V ta namen je organiziran Sprehod za spomin, sprehod za nekoga drugega, za svojce in prijatelje, ki se srečujejo s posledicami bolezni, za družbeno stigmo, posledico neznanja. 80 udeležencev, 21. septembra, po draveljskih ulicah do koseške tržnice. Vsak prvi četrtek organizirajo Alzheimer Café s predavanji o znakih demence.

Fizioterapija v domu nikakor ni le »razgibavanje« ali »ohranjanje«. Nekaterim se stanje celo tako izboljša, da odidejo domov. Ali pa celo želijo ostati, ker potem tu delajo. Doma bi manj, delajo v fizioterapiji, pod nadzorom. Stopnjujejo – varno, zabavno. »Lepo je tu, ko nas pričakajo s piškotom in kozarcem soka,« pravi gospa. Fizioterapevtke se zavedajo energijske zahtevnosti kinezioterapije v fizioterapiji.

Klikni za 2. del: http://www.polet.si/dan-mladosti/2-del-seniorskega-le-toura

 

Več iz te teme:

Komentarji: