Ljubljanski maraton. 42.196 metrov skozi zgodbice

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Večina ljudi o maratonu misli tako: ali to storiš ali pa neumno gledaš one, ki se tega lotijo. Videti je, da je v zadnjih letih prva skupina precej uspešnejša, saj je leta 2017 že več kot pol milijona Američanov teklo maratone. To so podatki neprofitne organizacije Running USA. No, zgodovinski (pre)skok je velik: leta 1976 je maratone teklo 25.000 Američanov.

Maraton tudi ni več početje zgolj za moške. Leta 2017 je bilo v Ameriki na ciljih maratonov 41 odstotkov žensk, kar je štirikrat več kakor pred tremi desetletji. Povprečna starost maratoncev je bila leta pred petimi leti 40 let za moške in 35 za ženske. Ja, zdaj maratonci postajajo ljudje v zrelih letih – leta 1980 je bila povprečna starost moški 34, žensk pa 31 let.

A maraton prinaša še veliko drugih, zelo zanimivih zgodb. Mi smo jih poiskali s pomočjo zapisa Sharon Tanenbaum na spletni strani vsakdanjega zdravja.

Začetki in korenine maratona

Prva korenina. Ko so leta 490 pred našim štetjem Grki premagali Perzijce na Maratonskem polju, je po legendi vojak Filipid tekel 40 kilometrov daleč v Atene sporočit novico o zmagi. »Veselite se, zmagali smo,« je bojda šepnil, preden se je zrušil in umrl.

Druga korenina. Maraton se je znova rodil 1896. leta na prvih olimpijskih igrah moderne dobe v Grčiji, ko je 17 junakov teklo 40 kilometrov od Maratonskega mostu do olimpijskevga stadiona v Atenah.

Tretja korenina. 40-kilometrska maratonska razdalja je bila dolžina olimpijskih maratonov do leta 1908, ko so bile igre v Londonu. No, takrat je bil start pri Windsorskem gradu in cilj na stadionu White City, podaljšek, dolg 385 jardov, pa si je zaželela kraljica Aleksandra, in tako se je podaljšal na 26,2 milje, da bi si kraljevi otroci lahko tekmo ogledali iz – vrtca! No, od leta 1924 je uradna maratonska razdalja 26,2 milje, kar je v civilizirani Evropi enako 42.196 metrov.

 

BOSTON - APRIL 18: The pack at the start of the race in Hopkinton. Grey Meyer, the eventual winner, led wearing number 3. The top five finishers were all Americans: Ron Tabb was second, Benji Durden, third, Ed Mendoza, fourth and Chris Bunyan finished fif
BOSTON - APRIL 18: The pack at the start of the race in Hopkinton. Grey Meyer, the eventual winner, led wearing number 3. The top five finishers were all Americans: Ron Tabb was second, Benji Durden, third, Ed Mendoza, fourth and Chris Bunyan finished fif

Koliko energije porabimo pri teku

Ženska, ki tehta 63 kilogramov, porabi pri počasnem maratonskem teku pri hitrosti sedem kilometrov na uro 2770 kalorij. To je dvakrat več, kot je priporočen dnevni vnos 1200 do 1500 kalorij v telo.

Da bi podprli telo, se mnogi tekači večer pred nastopom udeležujejo tako imenovanih pasta partijev, kjer se najedo testenin. Ogljikovi hidrati so za vzdržljivostne atlete zelo pomembni, saj njihovo telo potrebuje dodatno energijo, in tako podprti laže končajo maraton.

Najstarejši maraton na svetu

Sledeč ideji olimpijskega maratona, so v Bostonu leta 1897 pripravili prvi bostonski maraton – in od takrat je na sporedu vsako leto. Na prvem teku je bilo na startni črti 15 tekačev. Popularnost tega maratona je do leta 1971 tako narasla, da so morali tekači za udeležbo na tekmi preteči maraton v treh urah in pol. Leta 2012 je bila norma v ženski kategoriji od 35 do 39 let tri ure in 45 minut, v moški pa tri ure in 15 minut.

Ja, tako hitro je treba teči, da si del 25-tisočglave tekaške množice v Bostonu.

Najpopularnejši maraton na svetu

To je tisti v New Yorku, ki je na vrsti vsako prvo novembrsko nedeljo. Na premieri leta 1970 je teklo 127 tekačev, startnina je bila dolar, tekli pa so v krogih po Centralnem parku. Le 55 jih je končalo prvi tek. Leta 1976 je bilo tekmovalcev več kot 2000, leta 2010 pa – 45.000. To je največji maraton na svetu. In tudi velik biznis za mesto. Zelo velik.

Največji med vsemi je v New Yorku. Avtor: Eduardo Munoz/Reuters

Najboljši maratonski časi

Leta 2003 je Angležinja Paula Radcliffe na londonskem maratonu postavila najhitrejši uradni maratonski čas za ženske: dve uri, 15 minut in 25 sekund! Na tem maratonu je zmagala trikrat, dvakrat v New Yorku, pa tudi na maratonu v Chicagu.

Najhitrejši moški je Kenijec Dennis Kimetto, ta je leta 2014 v Berlinu tekel 2.02.57.

Čudežni maratonski otroci

Na Tajvanu je leta 2010 šestletni Wu Chun-hao pretekel maraton Fubon Taipei v petih urah in 11 minutah.

Preden je bilo v ZDA odločeno, da je treba biti za maraton star 18 let, je osemletni Wesley Paul postavil rekord za najmlajše maratonce v ZDA, saj leta 1977 v Bostonu tekel tri ure in 37 minut. Polet tega je postal še 15 svetovnih rekordov v različnih starostnih kategorijah.

Najmlajši maratonec na svetu je Budhia Singh, sirota iz Indije, on je pred svojim petim rojstnim dnevom pretekel 48 maratonov! Po njem so posneli film maratonski deček (Marathon Boy), so se pa ob tem mučenju otroka oglasili borci za človekove pravice in zagovorniki otrok. Upravičeno so očitali njegovemu trenerju, da dečka izkorišča, čeprav ga je rešil revščine in skrbel zanj.

Siliti otroke v maraton je – norost in kriminalno početje, je zlorabljanje otok.

Ko je maratonska razdalja prekratka

Ultramaraton Badwater je »najtežja dirka na nogah«. 216 kilometrov je treba preteči iz Doline smrti v Kaliforniji do Mount Whitneyja. Na poti so trije gorski prelazi. Ni za vsakogar – potrebujete povabilo. Naš Dušan Mravlje je tudi tekel tam.

Marathon of the sands traja šest dni, preteči je treba 248 kilometrov – in to po Sahari. Dolžina šestih maratonov, torej. Vsak tekač mora s seboj nositi svojo hrano, organizatorji priskrbijo vodo in šotore. Rachid El Morabity je leta 2011 pretekel razdaljo v dvajsetih urah in dobrih 56 minutah.

Najstarejši maratonec

Fauja Singh je imel 100 let, ko je leta 2011 v Torontu pretekel maraton v osmih urah in nekaj minutah čez. Ko je končal tek, je rekel, da je preteči maraton tako, kot bi se znova poročil. No ja … Tako hudo pa z maratonom tudi ni.

ni podpisa
ni podpisa

Fauja Singh se je pri 104 letih odločil za tekaški pokoj. Avtor: Reuters

Najbolj eksotični maratoni

Maraton po Kitajskem zidu vsebuje 5164 stopnic.

Maraton po severnem tečaju je prišel v Guinnessovo knjigo rekordov kot tisti najbolj na severu in se lahko pohvali, da velja za najbolj mrzlega na svetu. Tekači tečejo po ledu.

Najbolj južen maraton je tisti na Antarktiki, kjer se teče pri dvajset pod ničlo. Zdravo, ni kaj, in vročina res ni problem, kljub južni legi.

Walt Disney World Marathon je speljan skozi Disneyjeve studie v Hollywoodu. Za vas navijajo Miki Miška, njegova Mini in vsi drugi junaki iz risank, razen tistih nekaterih iz slovenske politike zadnjih tridesetih let, ki žal niso narisani, ampak resnični.

Svetovno znani in maraton

Slovita teve voditeljica Oprah Winfrey je leta 1994 pretekla maraton v petih urah in pol. Na cilju je rekla, da je preteči maraton bolje kakor dobiti slovito nagrado emmy, a da podviga ne bi nikoli več ponovila. Na maratonu je tekel tudi nekdanji ameriški predsednik George W. Bush, leta 1994 je v Houstonu dosegel čas tri ure in 44 minut. Katie Holmes je v New Yorku leta 2007 pretekla razdaljo v petih urah in pol.

 Človek, ki vsak dan preteče maraton 

Leta 2011 je belgijski tekač Stefan Engels vsak dan v letu pretekel maraton in nabralo se mu je 15.401 kilometrov. »Maratona ne vidim kot leto dolgo torturo. Imam ga bolj za redno službo. Sem gospod Običajni, ki gre vsak teden v ponedeljek v službo, pa če se počuti dobro ali pa tudi ne. Res se mi ni dalo vsak dan teči, a ko sem končal, se stuširal, imel kakšno uro psihoterapije, je bil moj dan v hipu naokoli.«

ni podpisa
ni podpisa

Maratonec med maratonci. Avtor: Josep Lago/AFP

Prepovedano za ženske

Bostonski maraton je poznan še po nečem. Leta 1972 je bil prvi, na katerem so lahko tekle tudi ženske, na olimpijskih igrah je bil prvi ženski maraton uvrščen v spored 1984. leta v Los Angelesu. Dolgo časa je veljalo, da je maratonski tek za ženske za zdravje prenevaren.

Pred tem je bilo za ženske hudo. Leta 1966 se je Roberta Gibb skrila v grmovje, in ko je polovica moških odtekla mimo nje, se je pomešala mednje in odtekla maraton v treh urah in 21 minutah. Naslednje leto se je po zgledu Roberte Gibb gospodična Katherine Switzer prijavila pod imenom K.V. Switzer in bila sprejeta na dirko. Po nekaj kilometrih so organizatorji ugotovili, da je K.V. Switzer ženska – gospodična je bila celo našminkana –, in so jo skušali odstraniti. Njen fant jim je to preprečil in pogumnica je bila v štirih urah in 20 minutah na cilju.

Rosie, lažna zmagovalka

Morda ni bil noben konec dirke tako notoričen kakor tisti leta 1980 v Bostonu, ko je Rosie Ruiz zmagala v času dveh ur in 31 minut. Pokazalo se je, da je tekla tako, da se je dirki pridružila šele ob ciljni črti!

Leto prej je gospodična v New Yorku zmagala s časom dve uri in 56 minut – to zmago so po bostonski zmešnjavi preklicali, saj se je razkrilo, da se je Ruizova do cilja pripeljala s podzemno železnico.

Ženske, ne počnite tega

27-letna Amber Miller je nekaj ur po tem, ko je pretekla maraton v Chicagu, rodila svojega drugega otroka. »Zdravnik mi je dovolil, da pretečem polovičko, mož pa je tekel ob meni in me spodbujal. Polovico sem tekla in polovico hodila. In tako končala preskušnjo. Vsi so le strmeli vame.« Njen čas na njenem osmem maratonu je bil osem ur in 25 minut.

Naš komentar: ženske, ne počnite tega. To, da niste smele dolgo časa teči z moškimi, je bila sramota – tega, da tečete polovičko ali maraton v pozni nosečnosti, pa vam ni treba. Saj občudujemo tako predanost in navdušenje nad tekom in smo prepričani, da svojemu otroku, ki z vami »maratonira« v plodovnici, želite najboljše – a premetavanja bo imel po prihodu na svet v svojem življenju dovolj, naj do poroda počiva. Okej? Brez zamere, samo dobro želimo.
 

Več iz te teme:

Komentarji: