Na svetovnem prvenstvu bodo igrali z "vesoljsko žogo"

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Prva tekma na letošnjem svetovnem nogometnem prvenstvu med Rusijo in Saudovo Arabijo na moskovskem Lužnikiju bodo igrali z »vesoljsko žogo.«

Tekmo bodo igrali z žogo, s katero so na mednarodni vesoljski postaji astronavti igrali nogomet.

Ruski astronavt Oleg Artemjev je namreč žogo vzel s sabo, ko se je v marcu pridružil posadki Mednarodne vesoljske postaje.

Oglejte si video, ki ga je objavila ruska državna agencija za raziskovanje vesolja.  Roskosmos Artekjev in njegov kolega Anton Škaplerov sta demonstrirali svoje nogometne veščine med igranjem nogometa v vesolju.  Astronavti so se z žogo vred vrnili na zemljo 3. junija.

Na svetovnem prvenstvu, ki se začne danes bodo igrali z žogo, ki se imenuje Telstar 18, in je narejena po vzoru prve adidas Telstar žoge, s katero so igrali leta 1970 na svetovnem prvenstvu v Mehiki.

Ime originalne žoge Telstar je skrčenka »star of television.«  Svetovno prvenstvo v Mehiki je bilo namreč prvo, ki je imelo televizijski prenos po celem svetu. Danes že legendarna Telstar 1970 je bila narejena z dodatnimi črno belimi panelčki,  zato, da bi se žoga bolje videla na črno-belih televizijskih ekranih. S tem je tudi za vedno bil spremenjen dizajn nogometnih žog.

Telstar 18 žoga je narejena z najnovejšo tehnologijo. Vsebuje NFC čip, ki omogoča interakcijo z žogo s pomočjo pametnega telefona pri čemer uporabnik pridobi pristop ekskluzivni vsebini in tako vsemi informacijami kaj se z žogo dogaja.


 

Več iz te teme:

Komentarji: