Napravica za ljubljanski maraton?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Tek je, poleg tega, da je ena najbolj priljubljenih vrst rekreacije, tudi rekreacija z verjetno najvišjim odstotkom poškodovanih. Tja do 80 odstotkov tekačev se poškoduje že v prvem letu. Zato vsi tekaški trenerji tako poudarjajo, kako pomembna je tehnika teka, kako pomembno je, da tekači delajo tudi vaje za moč, kako pomembno je, da nosimo za naše stopalo primerne tekaške copate, kako pomembno je, da ne pretiravamo ... V trudu, da bi tekli čim bolj pametno in varno, poškodb pa da bi bilo čim manj, je nastal tudi tekaški gadget runScribe. Ta tehnološko dovršena naprava izjemno natančno izmeri, kakšen stres, napor za telo predstavlja tek po določeni podlagi.

Skrivnost naprave je v senzorju z devetimi osmi. Avtomatsko se prižge, ko se začnemo gibati, in brezžično pošlje podatke o kilometrini, tempu in dolžini korakov na pripadajočo mobilno aplikacijo, ko prenehamo s treningom. Poleg omenjenega tekač dobi tudi povratne informacije o moči udarca noge ob tla, pronaciji, času kontakta stopala s površino in podobno ... Skupaj kar 13 kinematičnih meritev. Te koristne za običajne tekače, maratonce, šprinterje in športnike pri teku čez ovire.

Glede na zbrane informacije, tekač po koncu teka dobi točke, a ne pomeni nujno, da več točk pomeni tudi boljši tek. Cilj je predvsem podroben vpogled v težavnost in tehniko, s katero je tekač premaguje kilometre, kar njemu (in trenerju) pove, kako stresen za telo je bil določen trening. V aplikacijo nato tekač še sa, vnese svoje občutke in morebitne bolečine v posameznih delih telesa, tako da lahko še bolj natančno sledi obremenitvi.

Še ena od prednosti gadgeta je, da lahko z njim testiramo in primerjamo različne tekaške copate, pa tudi ugotovimo, kdaj je naš par že preveč obrabljen in potrebujemo novega.

ni podpisa
ni podpisa

Tim Clark in John Litschert, očeta pametne tekaške napravice, si z njo obetata priti do velike baze podatkov iz prve roke, s čimer bi ugotovila, koliko tekačev se poškoduje in predvsem kako in zakaj. Študije namreč še vedno niso ugotovile, katera kombinacija (slaba tehnika, napačna obutev, slaba forma)  je najbolj usodna za tekače. Stvaritelja si tako želita napravo in aplikacijo izboljšati z novimi in novimi inovacijami, ki bi bile koristne za tekače in trenerje pri njihovem vodenju. 

Več iz te teme:

Komentarji: