Predstavitvena informacija

Nova slovenska bosonoga obutev Proalp Contact

Proalpovi čevlji so prostorni in prožni ter ustvarjajo dobro klimo za naše noge.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Proalpovi čevlji so prostorni in prožni ter ustvarjajo dobro klimo za naše noge. Močno področje podjetja je kakovostna pohodna obutev za lahko pohodništvo in zahtevne tur. Med skoraj stotimi modeli pa je vsa raznovrstna športno-elegantna obutev, iz usnja in tudi iz vrhunskih neživalskih materialov, izdelana po flex-šivani metodi, ki je bolj trpežna, zračna in prožna od drugih, predvsem lepljene izdelave. 

Najnovejši model Proalp Contact omogoča maksimalen stik stopal s terenom, ki ga čevelj še lahko omogoča. Pri nošenju čevljev Contact ne boste občutili drobnih ostrih kamnov, noga pa bo pri vsakem koraku objela podlago, podobno, kot bi hodili bosi.

Osnovno vodilo pri izdelavi Proalpovih čevljev je védenje, da so stopala pomembno gibalo našega zdravja, saj pri hoji sodelujejo zelo aktivno in pri tem spreminjajo svojo obliko, točke nosilnosti, obremenitve in dotike s tlemi. Obutev zato ne sme ovirati naravnih gibov stopal, saj je naravna lastnost naših stopal ta, da so vzdržljiva in dinamična. Aktivna stopala premorejo sistem amortiziranja, ki pa v nepravilni obutvi zakrni. Pravilno obuvalo pušča nogam polno svobodo gibanja in omogoča stik s strukturo terena, po katerem hodimo. Prav občutek stika s podlago razvija skladno delovanje stopalnih mišic. V tem kontekstu je treba še opozoriti, da nošenje bosonogih čevljev ni priporočljivo za ljudi, ki že imajo močno poškodovane oziroma podrte stopalne loke.  

Vizija izdelovanja prostornih in prožnih čevljev ter intenzivno proučevanje bosonoge obutve sta podjetje Proalp pripeljala do razvoja modela Contact, ki bi ga v angleščini imenovali »barefoot« obutev in spada med tako imenovano minimalistično obutev. Proalp Contact ima športno in elegantno različico, z menjavo letnih časov pa bodo na voljo še nove izvedbe za vse letne čase, za moške in ženske, od velikosti 36 do 48. Kupiti jih je mogoče v prodajalnah Planet Tuš v Kranju in Celju (odprtje nove prodajalne 26. 4.) ter v spletni trgovini https://www.proalp.si/bosonoga-obutev/.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Nekaj Contactovih značilnosti: 

1. Oblikovani so po obliki stopal. Okroglina prednjega dela oblikuje dovolj širok čevelj, da stopamo z razprtimi neutesnjenimi stopali, vsi prsti pa imajo dovolj prostora za gibanje. Posebna pozornost je namenjena krivulji na notranji prednji strani, ki mora dajati dovolj prostora za palec, ki je ključen za odriv pri hoji.

2. Prožni podplati omogočajo maksimalen kot pri odrivu, stopalnemu loku pa omogočajo amortiziranje pritiskov pri hoji.

3. Čevelj se mehko oprime nog, pri koraku se stopalo prosto postavi po podlagi brez stranskih utesnitev.

4. Za gornji del in podlogo je uporabljeno mehko usnje oz. mikrofibra, za notranjik pa 3-milimetrski sloj pravega volnenega filca, ki je najboljši izolator pred mrazom in toploto. Največja odlika čevlja je podplat iz 2,5-milimetrske vulkanizirane gume, izdelan iz najboljše zmesi. Je protizdrsen in zelo dober proti obrabi. Ima 15 mm visok okvir, kar omogoča hojo tudi po mokrem terenu.

Na slovenskem trgu je poznana zelo športna bosonoga obutev tujih blagovnih znamk, Proalp pa je izdelal model CONTACT v bolj »casual« različicah, ki so primerne za vsakodnevno urbano nošenje, in to v pestrih barvnih kombinacijah.

Za marsikoga bo zanimiv preizkus teh čevljev za pohodništvo (predvsem gležnjarjev Contact), če že ne za celodnevne ture, vsaj za kombinacijo s klasičnimi pohodnimi čevlji, ko med dolgotrajnimi turami sezujemo svoje pohodne čevlje in del poti prehodimo v bosonogi obutvi. Vtis je, da dajejo bosonogi čevlji manj opore in zaščite nogam kot čvrsti pohodni čevlji; a izkušnje kažejo, da je povprečno zdravo stopalo dovolj močno in fleksibilno, da zmore hoditi po neravnem hribovskem terenu v bosonogih čevljih, ki ponujajo osnovno zaščito pred ostrimi delci in umazanijo, sicer pa so stopala svobodna, da kreirajo varno in dinamično gibanje.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Z vsakodnevnim nošenjem bosonoge obutve se stopala okrepijo in razvijejo veščine, ki so potrebne za boso hojo, da se ob toplem vremenu mnogo lažje sezujemo in uživamo v pristnem stiku bosih stopal s pomladansko travo, gozdnimi tlemi, peščenimi plažami in drugimi vabljivimi naravnimi tereni. 

Podjetje Proalp sledi vrednotam trajnostnega razvoja, njegovi izdelki pa podpirajo aktiven in zdrav življenjski slog. Poskuša ozaveščati ljudi ne samo o zdravem nošenju čevljev, temveč tudi o oblikovanju pravičnih cen. Pri njih cene ne nihajo glede na letni čas in različne akcijske ponudbe, saj ne vsebujejo visokih trgovskih marž, pa so kljub temu dostopne glede na kakovostno izdelavo in uporabljene prvovrstne materiale.

Bistvene smernice pri razvoju vse Proalpove obutve so dobra klima v čevljih, prožnost in prostornost ter seveda lepa oblika in bogata izbira barv. Glede na to, da vse čevlje razvijejo in izdelajo sami, lahko poleg serijsko izdelanih pri njih kupite tudi narejene po predhodni individualni izmeri nog.

Komentarji: