Občina z najlepšim in najtežjim kolesarskim krogom

Skupna dolžina kroga je kar 115 kilometrov in ima 3400 višinskih metrov vzponov in spustov.
Fotografija: Razgedi brez besed. FOTO: Poljanskadolina.com 
Odpri galerijo
Razgedi brez besed. FOTO: Poljanskadolina.com 

Najlepši kolesarski krog v Sloveniji? Res ga je težko izbrati. Moj osebno je tale, ki vam ga poskušam opisati v naslednjih stavkih. Prepričan sem, da ko boste ta krog nekoč prekolesarili, se boste spomnili na Polet in prikimali, da gre res za enega najlepših in najtežjih v Sloveniji. Pa še zelo dobro označen je.
image_alt
Katere olimpijske športe spremljamo Slovenci

Prekolesaril sem ga v predkoronskem času nekajkrat in še vedno se ga nisem naveličal. Je odličen krog za makadamkarje in gorske kolesarje, prevozil pa sem ga tudi z mojo navadno specialko, le 28-milimetrska plašča sem nadel na obročnika. Šlo je super in še brez defektov. Prevoziti ves krog naenkrat je izziv, priporočam ga strastnim makadamkarjem ali celo zdaj tako popularnim vandračem s kolesi, ki si pravijo bikepacking, to so tisti, ki s seboj vozijo najnujnejšo opremo, da lahko nekje tudi prespijo (zelo ohlapno napisano). 

»Ne gre za nove poti in ceste, temveč za označene kolesarske poti in ceste, ki bodo prav gotovo pritegnile ljubitelje kolesarjenja v neokrnjeni in slikoviti naravi, ki obdaja občino Gorenja vas - Poljane,« je dejal župan Milan Čadež ter dodal, da je to korak k razvoju turizma, enega od večjih potencialov občine. Po županovih besedah in prepričanju velikega števila kolesark in kolesarjev, ki so traso že prekolesarili, gre za enega od najrazglednejših, najatraktivnejših in najlepših kolesarskih krogov v državi.

Veliki krog vsebuje 3400 višincev! FOTO: M. B. Cvjetičanin
Veliki krog vsebuje 3400 višincev! FOTO: M. B. Cvjetičanin


Občinski kolesarski krog poteka po mejah občine in išče najlepše in najzanimivejše točke in točke z najlepšim razgledom, kjer se kolesar lahko ustavi, razgleda, spočije in okrepča. Skupna dolžina kroga je kar 115 kilometrov in ima 3400 višinskih metrov vzponov in spustov. Krog pa je razdeljen tudi v tri etape, tako da ga lahko prevozite v celoti ali pa posamezno po etapah. Po poteh kolesarskega kroga vas bodo vodile opazni in pregledni smerokazi, zato zagotavljamo, da se ne morete izgubiti.
 

Prva etapa 


Dolga je nekaj manj kot 40 kilometrov in poteka iz Gorenje vasi prek Javorča, Golega vrha, Suhega Dola, Lučin, Prelesja, Zadobja, Pasje ravni do Kuzovca in naprej čez Bukov vrh nad Visokim do Kovskega vrha in nato do Visokega ter Poljan nad Škofjo Loko.

Sledite takšnim oznakam in prekolesarili boste nepozabno romanje. FOTO: Poljanskadolina.com 
Sledite takšnim oznakam in prekolesarili boste nepozabno romanje. FOTO: Poljanskadolina.com 


​Druga etapa 


Začne se v Poljanah nad Škofjo Loko in gre čez Smoldno, Gabrško goro, Zapreval, Prelesje, Četeno ravan, Murave, Gorenjo Žetino, Murove, Slugovo dolino, Leskovico do Kopačnice. Druga etapa je prav tako dolga nekaj manj od 40 kilometrov.
 

Tretja etapa 


Gre iz Kopačnice čez Podpleče, Kladje, Cerkljanski vrh, Novo Oselico, Sovodenj, Ermanovec, Staro Oselico, Slajko, Hotavlje, Podgoro, Trebijo, Fužine, Kladje, Lajše do Gorenje vasi in je dolga okoli 45 kilometrov. Vse tri etape imajo tudi svoje »podetape«, ki so skrajšana različica izredno lepega kolesarskega kroga. Vse informacije lahko dobite s pomočjo ličnega in priročnega zemljevida, ki ga dobite na Turistično-informacijski točki Poljane ali na Razvojni agenciji Sora, oddelku za turizem v Škofja Loki. 

Vem, vem, dragi kolesarji, pocedile so se vam sline, zasrbele noge, torej kar na pot, Polanska dolina z vsemi vršaci vabi kot že dolgo ne.
Na poti si lahko ogledamo tudi Rupnikovo linijo. FOTO: M. B. Cvjetičanin 
Na poti si lahko ogledamo tudi Rupnikovo linijo. FOTO: M. B. Cvjetičanin 


Razgledi, ki napolnijo dušo. FOTO: Poljanskadolina.com
Razgledi, ki napolnijo dušo. FOTO: Poljanskadolina.com

 

Preberite še:

Komentarji: