Omikron pomeni takojšnjo prekinitev vadbe

Virus se morda zdi manj nevaren, a ni tako - pri okužbi je treba nemudoma takoj končati z vsemi rekreativnimi dejavnostmi.
Fotografija: Glede na raziskave, ki kažejo, da varianta omikron, ki trenutno narašča po vsem svetu, povzroča blažje simptome, se nekateri ljudje morda znajdejo v skušnjavo, da bi še naprej hodili v telovadnico. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Glede na raziskave, ki kažejo, da varianta omikron, ki trenutno narašča po vsem svetu, povzroča blažje simptome, se nekateri ljudje morda znajdejo v skušnjavo, da bi še naprej hodili v telovadnico. FOTO: Shutterstock

Ne telovadite s Covidom-19, ne v telovadnici ali kjer koli drugje, je priporočilo zdravnikov za vse rekreativne športnike, ki se okužijo z novim virusom omikron. Predvsem asimptomatske nosilce okužbe, svarijo zdravniki, lahko zamika, da bi se še naprej posvečali ohranjanju telesne kondicije tako, kot doslej; zdravniki pravijo, da je to slaba ideja.

image_alt
Zdravila proti raku, ki ne delujejo

Izkušnje pa nas tudi v Sloveniji učijo, da se je veliko tistih ljubiteljskih športnikov, ki so zboleli, že po nekaj dneh vrnilo k vadbi. Nismo NIJZ, da bi lahko govorili o posledicah v Sloveniji, a pravimo le, kar smo že povedali in o čemer svarijo po svetu- ta virus je neskončno zahrbten!

Bolje osveščeni rekreativci, ki gledajo dlje, kot le dan ali dva naprej, vedo, da je tole zakon: pozitiven test na Covid-19 pomeni takojšnjo prekinitev vadbe, tudi če nimate simptomov ali pa so ti zelo blagi.

Glede na raziskave, ki kažejo, da varianta omikron, ki trenutno narašča po vsem svetu, povzroča blažje simptome, se nekateri ljudje morda znajdejo v skušnjavo, da bi še naprej hodili v telovadnico.

image_alt
Hrana, ki ubija raka

Toda strokovnjaki za športno medicino pravijo, da bi morali vadbo takoj prekiniti, tudi če ste asimptomatski nosilci virusa. Ameriški kolidž za športno medicino, ki je v športno-rekreativnem vesolju in športu resnična referenca, predlaga, da bi morali bolniki z nizkim tveganjem počivati ​​vsaj 10 dni po diagnozi, da so nosilci virusa Covid-19. Če je okužba asimptomatska, mora počitek trajati sedem dni.

Če se po bolezni takoj vrnete k intenzivni vadbi, lahko podaljšate čas, ki bi bil sicer potreben za povrnitev telesne pripravljenosti, ali še huje, slabo stanje telesa lahko pomaga, da se poškodujete, ali da obnovite stare poškodbe.

Bolniki, če se dovolj dobro počutijo, seveda lahko opravljajo lahka domača opravila in se, če ne čutijo bolečine v prsih ali utrujenosti, čez dan gibajo - trening v tem času pa je za načeto telo strup!

Komentarji: