Osem resnic o dietah

Prehrana je naša vsakdanja tema. Dobra je za vse, za zdravje, za bolezen, in če nimamo druge teme in smo vreme že obdelali, se začnemo pogovarjati o (pre)hrani.
Fotografija: Diete so mnogokrat samo kozmetika in ne odpravljajo vzroka za slabo prehrano in/ali debelost. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Diete so mnogokrat samo kozmetika in ne odpravljajo vzroka za slabo prehrano in/ali debelost. Foto: Shutterstock

V te pogovore pogosto vmešamo še kilograme in potem se lahko pogovarjamo ure in ure. Celo s popolnim neznancem.

V prehrani ni samo dobrih ali samo slabih, tako kot v vesternih. So le bolj ali manj primerna živila. Dobro je, da se odločimo za primerna, ker so praviloma bolj kakovostna. Tudi prehranski grehi niso samo škodljivi, nekaj hrane potrebuje tudi naša duša. Le privoščite si je v mini odmerkih.

 

Osem resnic:


1. Po angleških podatkih naj bi za industrijo različnih shujševalnih diet v prihodnjih letih porabili 1,9 milijarde funtov (knjige, preparati, internetni plani, dostava hrane na dom, police v supertrgovinah).
2.  Resne znanstvene raziskave kažejo, da večina tistih (2/3), ki se lotijo diet, po začetni izgubi teže pridobi nazaj še več teže. Diete večinoma torej redijo.

3. Ko se lotimo diete, pravzaprav ne spremenimo svojega odnosa do hrane v glavi, imamo pa veliko možnosti, da razvijemo negativno obsedenost s hrano
4. Ni moteč samo slab zadah iz ust, ki pogosto spremlja diete, problem je njihova nevarnost za zdravje, ker telo ne dobi nujnih hranil za dobro (zdravo) delovanje telesa.

5. Za mnoge diete porabimo nenormalno veliko denarja.
6. Diete so mnogokrat samo kozmetika in ne odpravljajo vzroka za slabo prehrano in/ali debelost.

7. Znanja o prehrani ne bomo našli na internetu. Pravo znanje ima podlago v bioloških znanostih, ki jih moramo naprej razumeti, razumeti delovanje telesa v zdravju in bolezni, da lahko presojamo informacije po netu.
8. Vaša dieta je dobra, kadar uživate prehrano, ob kateri vaša teža ne niha, vaše zdravje je dobro in ste lahko polno aktivni na vseh področjih življenja. Pa še radi jo imate!


 

Komentarji: