Pancerji so najpomembnejši del smučarske opreme

Če vprašate smučarske tekmovalce, kateri je najpomembnejši kos njihove opreme, bodo v en glas zatrdili: pancerji!
Fotografija: Vrhunski smučarski asi so imeli v primerjavi z rekreativci kar nekaj prednosti. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Vrhunski smučarski asi so imeli v primerjavi z rekreativci kar nekaj prednosti. FOTO: Shutterstock

Če vprašate smučarske tekmovalce, kateri je najpomembnejši kos njihove opreme, bodo v en glas zatrdili: pancerji! Njim posvečajo izjemno veliko pozornosti in se tako ali drugače srečujejo in spopadajo z neudobnostjo. Če se smučar s smučmi želi združiti v eno, mora pač čim bolj zategniti zaponke.
image_alt
Osnovna oprema za tek na smučeh

Dejstvo je, da natančnost omogočajo čim tesnejši smučarski čevlji. Menda so včasih nekateri tekmovalci namesto nogavic uporabljali kar ženske najlonke. Kolikšno je bilo trpljenje v smučarskih čevljih, je poleti razkril pogled na stopala vrhunskih smučarjev, ki so bila pogosto precej deformirana in so spominjala na stopala japonskih deklic, ki so jih že v otroštvu povijali s posebnim trakovi, da ne bi preveč zrasla.

Vrhunski smučarski asi so imeli v primerjavi z rekreativci kar nekaj prednosti. Poleg tega da so bili dobro utrjeni na tiščanje in so točno vedeli, zakaj je takšno mučenje sploh dobro, so morali s stisnjenimi nogami zdržati največ dve vožnji na tekmi, pa še pri tem so se lahko po vsaki preobuli v udobnejša oblačila. Nekoliko huje je bilo na treningih, a tam so si »bolečine« lajšali tako, da so si po vsaki vožnji odpeli pancerje. Če so se proti vrhu peljali v gondoli, so se celo sezuli, sicer pa je že samo odpenjanje zaponk prineslo precejšnje olajšanje.
image_alt
Francoski model primeren za slovenske mlade športnike v času pandemije

Nasprotno od tekmovalcev, rekreativci ponavadi smučajo ves dan. Res je, da si tudi oni lahko odpnejo zaponke, kar mnogi tudi počnejo, a v resnici so si proizvajalci vsa leta prizadevali, da bi našli načine, kako bi dober oprijem združili s čim več udobja in toplotne izolacije.
Pomembnejši proizvajalci so v teh desetletjih iznašli vsak svojo metodo prilagajanja stopalu, a v resnici gre za zelo podobne rešitve. FOTO: Arhiv Polet
Pomembnejši proizvajalci so v teh desetletjih iznašli vsak svojo metodo prilagajanja stopalu, a v resnici gre za zelo podobne rešitve. FOTO: Arhiv Polet

Smučarska industrija je v zadnjih dveh desetletjih izjemno napredovala. V kategoriji obutve si je sicer težko zamisliti bolj neudobno obuvalo, kot je smučarski čevelj. Stopala so tam prav mazohistično stisnjena. Ampak drugače enostavno ne gre. Če stopalo v čevlju ni trdno na svojem mestu, niso ogroženi le smučarski občutki in užitki, ampak tudi varnost.

Pomembnejši proizvajalci so v teh desetletjih iznašli vsak svojo metodo prilagajanja stopalu, a v resnici gre za zelo podobne rešitve. Največji napredek je bil dosežen pri izdelavi plastike, ki je precej mehkejša in bolj prilagodljiva. Še posebno če jo segrejemo, jo lahko skoraj oblikujemo po nogi. In točno takšne postopke ponuja večina proizvajalcev. Poleg tega so precej pozornosti posvetili udobju notranjega čevlja, ki je izdelan iz posebne spominske pene, ki naredi nekakšen kalup stopala.
Proizvajalcem je uspelo optimalen oprijem združiti z izdatno mero udobja in toplotne izolacije.

Komentarji: