Pet obrazov kolesarstva, ena ekipa: BTC City Ljubljana

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kolesarstvo je poklic, prosti čas, aktiven življenjski slog, posel, zelena mobilnost ... To je pet obrazov ene športne discipline. In kot vezivo med njimi: ekipa BTC City Ljubljana in družba BTC v sodelovanju s Kolesarskim društvom Rog, Mestno občino Ljubljana, Elesom in drugimi partnerji.

Letošnjo sezono so zaznamovali številni kolesarski presežki, med katerimi izstopajo odlični nastopi ženske profesionalne vrste BTC City Ljubljana. V svoji drugi tekmovalni sezoni so dekleta kljub številnim poškodbam nastopila na več kot 60 dirkah po svetu, ki jih obišče od 200.000 do 800.000 obiskovalcev. Zasijala so pod žarometi svetovnih medijev. Eurosport je spremljal kar devet tekem svetovnega pokala, tekmo La Route de France na Elizejskih poljanah v Parizu pa kar 180 televizijskih postaj. Ekipno so si priborile 17. mesto na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI), 11. mesto na tekmovanju World Cup in 8. mesto v ekipnem kronometru na Svetovnem prvenstvu v Združenih državah Amerike.

Kolesarstvo v družbi BTC je pomemben okoljski in družbeno odgovoren projekt, ki spodbuja zdrav način življenja, trajnostno mobilnost, ponuja nove poslovne priložnosti, spodbuja šport, krepi medsebojne vezi, poglablja sodelovanje z mestom Ljubljana in širšo skupnostjo ter povečuje ugled družbe BTC. Je šport, s katerim lahko storimo veliko za boljši jutri. Prinaša številne priložnosti za poslovno sodelovanje, krepitev ugleda blagovnih znamk, glavnega mesta in države na svetovni ravni in je ogromen potencial za turistično panogo. Takšni projekti tudi privlačijo tuje investitorje. Protagonistke te zgodbe in letos največji slovenski športni produkt z globalnimi razsežnostmi so vsekakor članice kolesarske ekipe BTC City Ljubljana. To je tudi razlog za podporo družbe BTC ekipi in kolesarstvu.

Z vztrajnostjo in odločnostjo so kolesarke opozorile nase mednarodno športno javnost in zapisale imena BTC City, Ljubljana in Slovenija na svetovni kolesarski zemljevid. Kar tri članice so uvrščene med 100 najboljših tekmovalk na svetu, moštvo bo prihodnje leto nastopilo na svetovnem prvenstvu v Dohi, ekipni dres pa bo najverjetneje tudi na poletnih olimpijskih igrah Rio 2016. S končnim 11. mestom na svetu so si prislužile prestižno povabilo Mednarodne kolesarske zveze za sodelovanje na svetovni turneji World Tour prihodnje leto, kamor je povabljenih zgolj 15 najboljših ekip na svetu. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) ima posebno strategijo za žensko kolesarjenje, saj se zaveda, da obstaja neravnovesje med moško in žensko populacijo kolesarjev. Zato na področjih, kjer obstajajo ta neravnovesja, sprožajo spodbude za komercialni razvoj profesionalnega ženskega kolesarjenja, odpravljajo tudi neravnovesja na področju ženskega rekreativnega kolesarjenja in kolesarjenja kot transporta.

In številke? Članice moštva BTC City Ljubljana s svojo energijo navdušujejo množice. Pozor: kar 35 odstotkov koles in kolesarske opreme v Sloveniji že kupijo ženske, v Slovenijo se je letos uvozilo in tu prodalo 70.000 koles. Tovarna koles Rog je na žalost propadla in Slovenija kot kolesarska dežela nima svoje tovarne koles. Letos ustanovljena kolesarska šola za mlada dekleta BTC City Ljubljana pa ima prvo generacijo 30 zavzetih športnic, v kolesarskih klubih je zanimanje za žensko kolesarjenje čedalje večje. Podatki turistične industrije kažejo, da med razlogi za obisk Slovenije izstopa prav kolesarstvo. Letos je Slovenija prvič gostila prolog in prvo etapo elitne ženske dirke Giro Rosa, ki jo je New York Times uvrstil med top 20 športnih dogodkov na svetu. Letošnji 34. Maraton Franja BTC City, ki z dveletnim evropskim projektom My sport is Franja prerašča državne meje, je v svoji 34. različici gostil 8000 kolesarjev. Med njimi je bilo kar 12 odstotkov kolesark, kar je fenomen med maratoni po vsem svetu.

Iz povedanega je mogoče sklepati, da prebojna ženska energija vsekakor pripomore h graditvi slovenske kolesarske zavesti. Kolesarke BTC City Ljubljana poosebljajo vse dimenzije te športne discipline: so ambasadorke vrednot gospodarskih družb, ki jih podpirajo, trajnostnega načina mobilnosti in zdravega načina življenja, pripomorejo k priljubljenosti športa na rekreativni in profesionalni ravni ter so ikona razvoja profesionalnega ženskega kolesarstva v Sloveniji, ki so ga uspešno postavile ob bok moškemu. In njihova pot se šele začenja …

Maja Oven

Direktorica prve slovenske poklicne ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana

Več iz te teme:

Komentarji: