Poletov recept: Florentinci

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Florentinci (brez glutena in jajc)


Prijadrali smo v novo leto.  Zase lahko rečem, da sem svojo  »cukrpekarsko« kariero začela graditi prav na piškotih, ki jih je bilo pri naši hiši vsako zimo neomejeno, za izvoz oziroma tudi obdarovanje vseh bližnjih. No, poletje tudi ne zaostaja veliko, če bolje pomislim.  Sprva so bile za to krive babice in mama, že  okrog mojega osmega razreda osnovne šole pa sva piškotne vajeti prevzeli skupaj s sestro, nato pa sem veščino naprej nadaljevala in izpopolnjevala sama. Piškoti so ostali še po vseh teh letih moja prva in prava slaščičarska ljubezen in strast.


Med obveznim piškotnim  repertoarjem so se velikokrat nahajali tudi priljubljeni in dobro poznani Florentinci.(piškoti izhajajo iz Italije) Za današnji Poletov recept sem jih izbrala in priredila , ker so v resnici lahko prav zelo zdrav zalogaj kalorij. Polni oreščkov, zdravih maščob in nekaj zdravega sladkorja, pa še brez moke in jajc za povrh (če se spopadate z določenimi alergijami). V resnici spominjajo na malo izdatnejše in bogate preoblikovane energijske ploščice. Za pripravo povsem enostavni po okusu pa prav posebno omamni. Torej veselo na delo.


Za približno 50 piškotov potrebujemo:
80 g rjavega sladkorja
250 ml sladke smetane
3 žlice medu
60 g masla
150 g mandljeve moke
60 g mletih lešnikov
Sol
Cimet, klinčki, ingver
100 g kandiranih pomaranč
80 g mandljevih lističev
40 g mletih bučnih semen
Kandirane češnje za okras
Cca 100 g stopljene čokolade


Priprava:
Segrejemo smetano, med, maslo in sladkor, da vse skupaj zavre in se raztopi. Stopljeno gladko zmes odstavimo in dodamo vse ostale sestavine.  Dobimo dokaj gosto zmes. Z žlico oblikujemo manjše kupčke, ki jih zlagamo na s peki papirjem obložen pekač v večjih razmakih, ker se  kupčki rahlo razlezejo. Na njih položimo še polovičke kandiranih češenj. Vse skupaj pečemo približno 12 minut pri temperaturi 180 stopinj. Ko se ohladijo, piškote premažemo še s stopljeno čokolado po spodnji strani.


 

Več iz te teme:

Komentarji: