Poletov recept: Hvala za halvo s pistacijami

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ne, to ni tista trda sladica iz medu, mandljev in sezama, ki jo poznamo kot turški med. Halva je sladkani in na maslu prepraženi pšenični zdrob, kuhan na mleku z raznoraznimi začimbami. Krišnevci nam halvo ponudijo ob vsaki priliki, najbrž tudi zato, ker je bila priljubljena sladica sladkosnedega Krišne.

Ko pripravljam to vzhodjaško navdahnjeno jed, se spomnim nesrečnega romskega dečka iz romana Most na Drini Ive Andrića, ki se je do smrti najedel halve ob odprtju mostu. Res, težko se je upreti okusni sladici, čeprav je izdatna in nasitna.

Veliko je receptov za halvo, vsak jo naredi malo po svoje. Meni je najbolj elegantna tista z rozinami in nastrgano pomarančno lupinico, rad pripravim sadno različico s pretlačenimi zrelimi bananami, ali pa zgolj z zmletim kardamomom in lešniki. Tokratni recept mi je predala Maria Maridaki, tako pripravljajo halvo v Grčiji.

Halva z žafranom in pistacijami

sestavine za šest skodelic sladice:

9 žlic masla
1/2 žličke žafranovih nitk
1 skodelica rjavega sladkorja
2 žlici vročega mleka
2 skodelici mleka
1/3 skodelice surovih očiščenih pistacij
2 skodelici pšeničnega zdroba

Priprava

Žafran namočimo v dveh žlicah toplega mleka za približno trideset minut. Sladkor raztopimo v mleku, ki ga segrevamo na ognju. V globoki ponvi razstopimo maslo, dodamo zdrob in mešamo na zmernem ognju 8 do 10 minut, dokler masa ne postane zlato rjava. Mleko z žafranom prilijemo v toplo mleko s sladkorjem in dodamo zdrob ob stalnem mešanju. Ponev odstranimo z ognja in jo pustimo stati 15 minut, da se ohladi. Vmešamo pistacije, porazdelimo v skodelice in ponudimo.

Več iz te teme:

Komentarji: