Poletov recept: Kolesarjeva rižota

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kadar nisem preveč  razpoložena za dolgotrajnejše stanje ob kuhinjskih loncih, v mislih pa imam celoten nabor živil, običajno na štedilnikov spored prileti hitro pripravljena rižota.
O rižu smo že pisali in povedali, da spada med eno bolj hranljivih škrobnatih živil, točneje ogljikovih hidratov z obilo vitaminov in mineralnih snovi. Njegova dobra lastnost je ta, da ga lahko kombiniramo na tisoč in en način v vseh mogočih sladkih in slanih preigravanjih, dobro pa nam doprinese z dokaj lahko prebavljivimi kalorijami.

 

ni podpisa
ni podpisa


Sneg se počasi in končno  poslavlja iz naših krajev, kolesa tudi malo manj zagrizeni kolesarji počasi vlečejo iz kleti in tokratna rižota nam torej lahko služi kot dober vir kalorij za daljši kolesarski trening, seveda pa bomo rižoto zaužili najmanj dobro uro pred našim športnim udejstvovanjem.

 

ni podpisa
ni podpisa


Za 4 do 6 oseb potrebujemo:
Olivno olje
1 čebula
1 velik por
2 stroka česna
400 g piščančjega fileja
2-3 korenje
150 g graha(lahko zmrznjenega)
1 srednje velika bučka
1 rdeča paprika
Žlička rdeče mlete paprike
500 ml paradižnikove mezge
Voda
1 dl belega vina
500 g riža za rižote¸
Sol, poper
peteršilj
Parmezan po želji

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Priprava:
Na olju prepražimo čebulo, por in na kocke narezano meso. Dodamo še na kocke narezano papriko, česen, korenje in grah. Vse skupaj nekaj minut pražimo in dodamo še sesekljano bučko.  Vse posujemo z mleto papriko in na vse skupaj stresemo riž. Še nekaj minut pražimo in mešamo, da se riž ne prismodi. Zalijemo s paradižnikovo mezgo, vinom in vodo (približno trikratna količina riža). Riž solimo, popramo in kuhamo še približno 15 do 20 minut (odvisno od vrste riža). Potresemo še s peteršiljem in serviramo. Po želji potresemo še s parmezanom.

 

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: