Poletov recept: Masunek Kalorični Kralj

Če ste mnenja, da preden se poženete v hrib ali na kolo potrebujete močan beljakovinsko maščoben in kaloričen jutranji obrok, potem berete pravi recept za vas.

Objavljeno
26. avgust 2019 07.00
Posodobljeno
26. avgust 2019 13.27
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
MASOVNIK (masunek)
Tokrat govorimo o tradicionalni, nekaterim bolj drugim manj ali celo nepoznani slovenski jedi.

Gre za zelo preprost in kaloričen obrok. Če ste med tistimi, ki neutrudno preštevate kalorije, recepta raje ne berite. Če pa ste mnenja, da preden se poženete v hrib ali na kolo potrebujete močan beljakovinsko maščoben in kaloričen jutranji obrok, potem berete pravi recept za vas.

Masovnik je kot jed v moji družini poznana in priljubljena že od nekdaj. Moji prelepi spomini na jed segajo daleč nazaj v otroštvo, ko smo z družino in prijatelji preživljali poletne in jesenske vikende pod Kofcami v pravljični hišici (vsaj tak je moj spomin nanjo). Masovnik iz domače kisle smetane je bila skoraj obvezna in pogosta večerja, včasih pa tudi zajtrk preden smo se zapodili v hribe.

Še dandanes ga najdete na jedilnikih  nekaterih gorskih koč in postojank.

Za preprosto jed za 2 osebi boste potrebovali:
Olivno olje
2 jajci
450 g kisle smetane
1 dl sladke smetane
2 žlice koruzne moke
Sol, poperPriprava:
V ponvi segrejemo malo olja. Dodamo kislo in sladko smetano (lahko pa tudi samo kislo), jajca in moko. Vse skupaj premešamo nato pa kuhamo in nenehno mešamo tako dolgo, da se prične maščoba iz smetane ločevati. Po okusu še začinimo s soljo in poprom. Jed je po približno 30 minutah gotova.  K jedi se prileže kruh in po možnosti še  šalica domače žitne kave.
Naj vam tekne!