Poletov recept: Rižev tutifruti

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Riž je starodavna kultura, gojena že dobrih 7000 let. K nam je prišla iz azijskih držav vzporedno pa se je nahajala tudi v Afriki. Menda z rižem preskrbimo kar eno petino kalorij za človeštvo našega marsikje prenaseljenega planeta. Zatorej o rižu vse najlepše. Poleg tega je riž bogato hranljivo škrobnato (75 odstotkov vsebuje škroba), zelo lahko prebavljivo, brez vsebnosti glutena pa tudi nealergeno živilo. Njegove kalorije se hitro pretvorijo v čisto energijo. Vsebuje pa tudi kar nekaj mineralnih snovi in vitaminov. Zato tudi zelo pogosto nastopa v jedilnikih bolnikov z raznoraznimi dietami in dietah nasploh.

V današnjem receptu bo nastopal v recimo temu skoraj vsem poznani sladici, ki pa je z lahkoto tudi glavni obrok, še kako dobrodošel, če se recimo odpravljate na popoldanski trening. Lahko prebavljiv, kaloričen, sočen pa še slasten za povrhu rižev narastek. Meni že iz otroških dni ena ljubših in razveseljujočih jedi. Sadna kombinacija borovnic, malin in marelic je bila trenutnega in sezonskega značaja. Čar narastka pa je ravno v tem, da se lahko sami poigrate z okusi sadja in začimb, ki so vam najbližji in najljubši.


Za 4 osebe potrebujemo:
350 g riža
400 ml mleka
400 ml vode
Sol
120 g masla
3 rumenjaki
3 beljaki
100 g kokosovega sladkorja
Limonina lupinica
Vanilja
Cimet
150 g borovnic
100 g malin
100 g marelic


Priprava:
V slani vodi in mleku skuhamo riž skoraj do konca. Riž odcedimo. Spenimo maslo in sladkor, dodamo rumenjake, vaniljo, limonino lupinico in še ščepec soli. Tej zmesi dodamo precejen riž in dobro premešamo. Iz beljakov stepemo še čvrst sneg in ga dodamo rižu. Zmes vlijemo v pomaščen pekač in po plasteh izmenično dodajamo sadje in riž . Zadnja plast naj bo riževa. Pečemo pri temperaturi 180 stopinj približno 35 minut.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: