Poletov recept: Rjavčki

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Po koroškem, po kranjskem že ajda zori, prepeva slovenska narodna pesem. Pravzaprav je praviloma ajda že dozorela in počasi nastopa čas žetve. Ajda je rastlina, ki je globoko vrezana v zavest slovenskega naroda. Zatorej nemalokrat opevana in opisana prav gotovo ne po naključju. Starodavna rastlina je v naše kraje pripotovala iz Kitajske v 12. stoletju in se zelo kmalu razširila široko naokrog. Rastlina, ki je razmeroma nezahtevna v rasti in pogojih je zelo hranljiva, ne vsebuje pa danes tako strah zbujajočega in zloglasnega glutena. Znana je po številnih zdravju prijaznih in pozitivnih učinkih. Znižuje krvni tlak in holesterol v krvi, vsebuje flavonide, ki delujejo kot antioksidanti in protivnetno, krepi imunski sistem...


Če vam je pravkar »padel sladkor« in potrebujete nekaj , kar bo nasitilo vašo grenko dušo, si lahko pomagate z današnjo sladico, ki sem jo poimenovala kar ajdovi rjavčki. Sladica ni povsem brezgrešna, lahko pa se potolažite z mislijo, da vsebuje vašemu organizmu povsem koristna in nadvse hranljiva živila. Sladica je poleg tega tudi skoraj brez glutena. Poleg tega pa bomo zaužili nekaj našim pragenom  in koreninam primernega .
Morda niste ravno pretirani ljubitelj te rastline, pa vendar naj vas ne prestraši oziroma odvrne. V sladici se ajda z preostalimi surovinami pretopi v slastno, sočno in poželenja vredno poslastico.


Za pekač pribl.25x35 cm potrebujete:
100 g ajdove kaše
1 jogurt
80 g kokosovega sladkorja(lahko tudi navadnega)
2 jedilni žlici meda
2 jedilni žlici zmehčanega masla
30 g mletih orehov
50 g pirine moke (lahko tudi kakšne druge)
3 rumenjake
3 beljake
cimet, vanilja
sol
marelična marmelada
čokoladni ganaš (250 g grenke čokolade 200 ml smetane)


Priprava:
Najprej v osoljeni vodi skuhajte kašo (približno 20 minut naj vre). Prelijte jo s hladno vodo, da se ohladi. Penasto zmešajte rumenjake, dodajte sladkor, jogurt, med in maslo. Iz rumenjakov stepite čvrst sneg. V rumenjakovo zmes postopoma dodajajte sneg, kašo, moko, orehe, cimet, vaniljo in sol. Nastalo zmes(dokaj tekočo) vlijte v pomaščen pekač in specite pri temperaturi 180 stopinj, približno 25 minut.
Ko se pecivo ohladi, ga premažite z marelično marmelado nato pa še z ganašem.( v vrelo smetano vsujete čokolado in odstavite iz ognja, da se čokolada razpusti).
Naj bo slastno!

 

Več iz te teme:

Komentarji: