Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Poletov recept: Rjavčki

ni podpisa
ni podpisa
Tanja Drinovec
7. 8. 2017 | 10:08
7. 8. 2017 | 10:08
2:54

Po koroškem, po kranjskem že ajda zori, prepeva slovenska narodna pesem. Pravzaprav je praviloma ajda že dozorela in počasi nastopa čas žetve. Ajda je rastlina, ki je globoko vrezana v zavest slovenskega naroda. Zatorej nemalokrat opevana in opisana prav gotovo ne po naključju. Starodavna rastlina je v naše kraje pripotovala iz Kitajske v 12. stoletju in se zelo kmalu razširila široko naokrog. Rastlina, ki je razmeroma nezahtevna v rasti in pogojih je zelo hranljiva, ne vsebuje pa danes tako strah zbujajočega in zloglasnega glutena. Znana je po številnih zdravju prijaznih in pozitivnih učinkih. Znižuje krvni tlak in holesterol v krvi, vsebuje flavonide, ki delujejo kot antioksidanti in protivnetno, krepi imunski sistem...


Če vam je pravkar »padel sladkor« in potrebujete nekaj , kar bo nasitilo vašo grenko dušo, si lahko pomagate z današnjo sladico, ki sem jo poimenovala kar ajdovi rjavčki. Sladica ni povsem brezgrešna, lahko pa se potolažite z mislijo, da vsebuje vašemu organizmu povsem koristna in nadvse hranljiva živila. Sladica je poleg tega tudi skoraj brez glutena. Poleg tega pa bomo zaužili nekaj našim pragenom  in koreninam primernega .
Morda niste ravno pretirani ljubitelj te rastline, pa vendar naj vas ne prestraši oziroma odvrne. V sladici se ajda z preostalimi surovinami pretopi v slastno, sočno in poželenja vredno poslastico.


Za pekač pribl.25x35 cm potrebujete:
100 g ajdove kaše
1 jogurt
80 g kokosovega sladkorja(lahko tudi navadnega)
2 jedilni žlici meda
2 jedilni žlici zmehčanega masla
30 g mletih orehov
50 g pirine moke (lahko tudi kakšne druge)
3 rumenjake
3 beljake
cimet, vanilja
sol
marelična marmelada
čokoladni ganaš (250 g grenke čokolade 200 ml smetane)


Priprava:
Najprej v osoljeni vodi skuhajte kašo (približno 20 minut naj vre). Prelijte jo s hladno vodo, da se ohladi. Penasto zmešajte rumenjake, dodajte sladkor, jogurt, med in maslo. Iz rumenjakov stepite čvrst sneg. V rumenjakovo zmes postopoma dodajajte sneg, kašo, moko, orehe, cimet, vaniljo in sol. Nastalo zmes(dokaj tekočo) vlijte v pomaščen pekač in specite pri temperaturi 180 stopinj, približno 25 minut.
Ko se pecivo ohladi, ga premažite z marelično marmelado nato pa še z ganašem.( v vrelo smetano vsujete čokolado in odstavite iz ognja, da se čokolada razpusti).
Naj bo slastno!

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine