Poletov recept: Šarena sol

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Recept za zanimivo začimbno sol mi je povedala čistilka mladinskega kulturnega doma v Skopju. Ljudje si jo sami pripravljajo doma, uporabljajo jo za začinjanje juh, mesa, solate ali z njo posujejo kruh, namazan z maslom. Ker zmleta čičerka kot glavna sestavina soli nevtralizira kislino v želodcu, jo zaradi zdravilnega učinka še toliko raje uporabljajo.

Sestavine:

10 dag surove čičerke
5 dag sladke suhe paprike
približno 5 dag fino mlete soli
vejica suhega šatraja ali materine dušice

Surovo čičerko na suho prepražimo v ponvi z debelim dnom, toliko, da se blago rjavo zapeče. S sladko suho papriko, osmukanim šatrajem oziroma materino dušico in fino mleto soljo jo stolčemo v možnarju, zmeljemo v multipraktiku ali spustimo skozi mesoreznico (tako bo sol bolj groba). Nekateri tako stolčeno ali zmleto sol presejejo skozi sito in večje delčke, ki ostanejo na situ, še enkrat stolčejo ali zmeljejo. Sol spravimo v kozarec in jo uporabljamo namesto navadne soli.

*V Makedoniji namesto šatraja ali materine dušice uporabljajo noktec (Trigonella monspeliaca), ki pa pri nas ni dobro poznana zel, zato sem jo izključil iz recepta in jo nadomestil z bolj poznanim zeliščem.

Več iz te teme:

Komentarji: