Poletov recept: segedin

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Prišli so zimski dnevi in z njimi mraz, ko nam zadišijo stare dobre jedi na žlico s katerimi se pogrejemo. Ena od takih jedi je večini dobro poznani segedin.  Jed je preprosta, po svoji vsebini pa iz kislega zelja in govejega mesa (pri meni, lahko pa tudi svinjskega), katerima pripisujejo veliko dobrega.(veliko vitaminov in mineralov). Za zimsko siromašnejše dni glede sveže zelenjave prav primerna izbira za okrepitev našega osebnega mehanizma in njegovega imunskega sistema.
Segedin sem naredila seveda na način, kot ga je pripravljala moja babica. Jed pa nosi ime po mestu Szeged na Madžarskem od koder menda tudi izhaja.


Za 4 osebe potrebujemo:
Približno 500 g govedine za golaž
Olje
400 g kislega zelja
2 srednje veliki čebuli
1 dl rdečega vina
3 stroke česna
2 žlici moke
Sol, poper
Mleta kumina
Mleta paprika
2 dl paradižnikove mezge
Peteršilj
Lovorov list
Nekaj žlic kisle smetane

Priprava:
Na vročem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo ji na kocke zrezano meso in pražimo približno deset minut. Dodamo moko, še malo pražimo in zalijemo z vinom. Dodamo česen in vse ostale začimbe, nato pa še paradižnikovo mezgo. Vse skupaj kuhamo približno uro, da se dobro zmehča, nato pa dodamo splaknjeno kislo zelje. Vse skupaj kuhamo še dobre pol ure, da se tudi zelje dobro zmehča (odvisno od kvalitete mesa). Postrežemo z žličko kisle smetane in kosom dobrega kruha.
 

Več iz te teme:

Komentarji: