Rešiteljice klasike

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Smuči, ki rešujejo klasiko


Klasični smučarski korak je nekaj najlepšega in najkoristnejšega, kar si lahko privošči športni rekreativec. To mi bo zagotovo potrdil vsakdo, ki se je tega lotil. Nisem še slišal, da bi kdo, ki je nekoč tekel na smučeh to prenehal kar tako, ker se mu pa primer ni zdelo nič posebnega ali uporabnega. Smučarski tek je »razvada«, ki se jo je nemogoče odvaditi, pravimo.


Pred leti se je poleg osnovne in edine klasične tehnike pojavila še druga, zdaj modernejša tehnika, ki jo imenujemo drsalna. Med drugim se je med tekači prijela zaradi novosti, zaradi hitrejšega teka, modne muhe in tudi zaradi ali pa predvsem zaradi lažjega vzdrževanja smuči. Drugače si ne znam razlagati. Drsalna tehnika je drugačna, ne čisto naravni gibi, ki se jih hitrejše navadimo so za naše telo manj prijazni kot pa klasični tek v katerem uporabljamo najbolj osnovne človeške gibe. Pa vendar, če je nekaj lažjega in še hitrejšega po vrhu bo »modernega« človeka hitreje zagrabila želja po tovrstnem početju. »Skateing mi je ljubši, ker ni treba vsakič mazat smučke, ker tega enostavno ne znam niti se mi ne ljubi in še avtomobilskih prevlek ne zapacam«, je največkrat slišati iz ust nas smučarjev tekačev v liniji najmanjšega odpora oziroma privržencev nove smučarsko tekaške discipline.


Na trgu se je pojavila in že uveljavila smučka, ki je namenjena za klasičen smučarski tek in za hojo po snegu, ki jo ni treba mazati in ki na masi, spodnjem delu, nima »ribjih lusk«! Z lahkoto lahko zapišem, da je šlo za revolucijo v smučarskem teku. Seveda za revolucijo med rekreativnimi tekači, kajti tisti, ki tekmujejo dan današnji svojo odločilno prednost vidijo predvsem še v najboljših smučarskih serviserjih.

ni podpisa
ni podpisa


V praksi delujejo nadvse nenavadno in preprosto, da bi čovek pomislil, da gre za neke vrste trika, če ne celo čudeža. Masa, tekalna površina je narejena iz materiala, ki so ga različni proizvajalci smuči, pač različno poimenovali. Največkrat pa slišimo izraz "No wax". Torej, teh smuči ni treba mazati z raznimi žaubami in nimajo znamenitih ribjih lusk a vam vseeno ne bodo spodrsavale na vsaki najmanjši klančini oziroma pri vsakem odrivu.

Je to mogoče?

Smuči, ki so na prvi in drugi in tretji in na vsak naslednji pogled povsem običajne sem najprej vzel iz avtomobila in jih položil na sneg. Medtem, ko sem se jaz oblačil v smučarsko opremo so smuči uspostavile stik s snegom in se same pripravile na vremenske pogoje. Ne da bi jaz vedel ali videl so se ohladile na zunanjo temperaturo in hkrati na temperaturo snega. Ko sem jih nataknil na čevlje sem nekaj metrov čutil, da so precej lepljive in premagal me je občutek, da so zelo počasne. Potem, kar naenkrat so pospešile in se začele obnašati kot sveže namazane smuči. Na nobenem klancu mi ni spodrsavalo in moj odriv v klasični korak je bil tak kot je ponavadi takrat, ko mi strokovnjak pripravi smuči. Deluje! Ne vem kako ampak deluje! Niti me ne zanima, ker res deluje! Na nogah sem imel smuči, ki bodo zagotovo rešile klasični smučarski tek. Prav gotovo je to prava ugotovitev. Potem, ko sem se pozanimal sem zvedel, da taka struktura drsne površine zdrži okoli 2000 kilometrov. Te smuči lahko tudi mažete, če znate ali ste pri volji prav tako kot vse »navadne« klasične smuči in ko boste mažo, voske, klistre odstranili bodo spet funkcionirale tako kot so pred mazanjem, torej »Optigrip«.
Verjemite mi, da gre za tehnološki čudež! Zdaj, torej ni več ovir, da se ne bi spet ali pa prvič lotili klasičnega smučarskega teka.

Več iz te teme:

Komentarji: