Rudarski maraton Zasavje – prvič

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Letos bodo v Zasavju prvič gostili maratonske tekače. In to ne čisto navadne. Organizatorji v knapovskem žargonu pravijo: »Na našem Rudarskem maratonu bodo lahko tekle le prave babe in nastopili pravi dedci.«  Regija, ki je znana po svoji rudarski dediščini, bo pod sloganom »Jame ne damo« postregla s ščepcem adrenalina na 10, 21 in 42-kilometrski progi. Maraton se bo odvijal v nedeljo, 29. maja 2016. Prijave so že odprte in potekajo po sistemu: prej se prijaviš, cenejša je prijavnina.

Pol trase po jami

Tekači bodo na Rudarskem maratonu morali premagati Zasavje po dolgem, počez in tudi po jami. Pol proge bo namreč potekalo po rudniškem rovu. Maratonci se bodo morali zato opremiti s čeladami (lahko tudi kolesarskimi) in naglavnimi svetilkami.

Rudarski maraton bo povezal vse tri zasavske občine: Zagorje, Trbovlje in Hrastnik. Tekači bodo startali v Evroparku v Zagorju, tekli v Trbovlje, kjer se bo pričel tek po rudniški jami. Proga po jami je dolga pet kilometrov in je ravna. Najtežji del pa predstavlja zadnji del, kjer se bodo morali iz zveznega obzorja na dolžini okrog 150 metrov povzpeti za okrog 40 višinskih metrov po tako imenovanem Barbara vpadniku. Ko bodo pritekli iz jame, bo tiste, ki se bodo odločili za desetko, čakal še podaljšan ciljni sprint. Tekači »dvajsetke« in 42-kilometrov dolge proge pa se bodo podali čez hrib nazaj v Trbovlje, po stari rudniški koloniji skozi Žabjo vas bodo pritekli na Ajnzer in se ponovno spustili v jamo. In po njej tekli spet do Hrastnika. »Dvajsetka« bo tekače obdarila z enim takšnim krogom, polni maratonci pa bodo ta krog morali preteči trikrat. V jami bodo za varnost tekačev skrbeli člani visoko usposobljene reševalne enote Rudnika Trbovlje-Hrastnik.

Prvi se je prijavil Denis Šketako

Na Rudarski maraton se je prvi prijavil eden najboljših slovenskih triatloncev Denis Šketako iz Hrastnika. Velja za pravega železnega moža, trenutno okreva po kolesarski nesreči. Vendar je obljubil, da se bo kljub intenzivnim pripravam na finale svetovnega prvenstva v dolgem triatlonu Hawaii udeležil tudi Rudarskega maratona. Do rudnika in rudarske tradicije ga veže posebna vez, saj je v njem delal njegov oče. Šketako bo na maraton pripeljal tudi svoje športne kolege.

Maraton bo promovirala tudi smučarska skakalka Katja Požun. Ni se še odločila za tek, prav gotovo pa bo ob progi vzpodbujala tekače, da bodo poleteli čim hitreje skozi progo.

Vašhava

Udeleženci Rudarskega maratona se bodo po teku lahko preoblekli in oprhali v rudniški stavbi v Hrastniku, kjer je še vedno kopalnica za rudarje, imenovana vašhava. V Hrastniku bo tudi podelitev pokalov najboljšim, poskrbljeno bo za hrano in pijačo.

Rudarski maraton 2016 organizira Zavod Savus, izdajatelj lokalnega tiskanega časopisa Zasavski tednik in spletnega www.zasavc.net. Zavod Savus je do zdaj organiziral že tudi štiri jamske preizkušnje Jamatlon, Rudarski maraton pa letos prvič. Pričakujejo okrog tristo tekačev, predvsem tistih, ki želijo svojo vzdržljivost preizkusiti na zelo neobičajni progi, ki poleg tekmovanja ponuja tudi ščepec adrenalina.

Prijave in več informacij najdete na www.rudarski-maraton.si

Več iz te teme:

Komentarji: