Še dva tedna do 16. kolesarskega vzpona na Mangart

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Že 16. leto zapored se bomo iz Loga pod Mangartom ob 10h odpravili proti Mangartskemu sedlu in iz kolesa občudovali okoliške vršace in uživali med drugim tudi v razgledih, ki jih ponujajo. Vsako leto se nekaj sto kolesarjev pripelje zjutraj v Log pod Mangartom, popije kavico s prijatelji, ter se začne ogrevati za napad na Mangart. Takrat žari vsepovsod, ceste žarijo od številnih koles, žarijo nasmehi na obrazih udeležencev. In ob 10h se odmev kravjih zvonov razlega po celi dolini Koritnice in naznanja štart, začetek uživanja za kolesarja in začetek trpljenja za njegove mišice, ki poganjajo kolo. In tako 17 kilometrov proti vrhu, proti Mangartskemu sedlu. Vmes so navijači, okrepčevalnice, odmev harmonike,.. ki še dodajo moči, da mišice še bolj poženejo kolo proti cilju. In na vrhu je cilj, je olajšanje in je zmaga. Zmaga za vsakogar, ki svoje mišice uporabi, da pripelje kolo kar najhitreje do vrha. Zmagovalci smo vsi! 

Trasa

Start: 630 metrov nadmorske višine
Cilj: 1890 metrov nadmorske višine
Višinska razlika: 1260 metrov
Povprečni naklon: 9,6%

Trasa kolesarskega vzpona na Mangart se začne v vasi Log pod Mangartom na nadmorski višini 630m. V sredini drevoreda med spodnjim in zgornjim Logom je na levi strani vaško pokopališče, start pa je nekaj metrov naprej. Skozi gornji Log se trasa že začne vzpenjati, prvi vzpon mimo gostilne Mangart sledi po 300m. Zatem pa čez nov most na koncu vasi in pravo vzpenjanje se tam šele začne. Do "Velike rejde" je dobra dva kilometra in pol konstantnega vzpenjanja, potem pa cesta zavije v levo in sledi še dober kilometer konstantnega vzpona do vasi Strmec in dva kilometra do novega 128 m dolgega viadukta čez Mangartski potok, ki velja za viadukt z največjim razponom v alpah.

Takoj za viaduktom na križišču zavijemo desno proti Mangartu. Po enem kilometru konstantnega vzpona prečkamo Mangartski potok in kmalu pridemo do najstrmejšega odseka na celotni trasi. Na levi strani se vidi Mangartska planina, kjer se ukvarjajo z pridelovanjem ovčjega sira. Tukaj se začne najlepši del trase, kjer se vzpenjamo po serpentinah mimo Belvederja, skozi tunele in mimo Msnovke (macesnov gozd) do odcepa za Kočo na Mangrtskem sedlu. Mi vzpon nadaljujemo naprej, hkrati pa se pojavljajo čudoviti razgledi na vrh Mangarta, Jalovca, na vrhove Loške stene,..

V zadnjih letih je trasa skrajšana zaradi skalnega podora pod Rdečo skalo in zato je cilj pred popolno zaporo ceste.

Več iz te teme:

Komentarji: