Slavko Avi Šorn je prejemnik Bloudkove plakete za življenjsko delo

Šorn je med drugim skonstruiral, izdelal in preizkusil 12 toplozračnih balonov in 20 jadralnih zmajev.
Fotografija: Slavko Avi Šorn. FOTO: Arhiv Polet
Odpri galerijo
Slavko Avi Šorn. FOTO: Arhiv Polet

Devetčlanski odbor pod vodstvom predsednika Viktorja Grošlja in podpredsednice Mateje Svet je letošnje nagrajenke in nagrajence izbral na podlagi preteklih dosežkov in po načelih enakopravnega priznavanja vrhunskih dosežkov na vseh nivojih športa.
image_alt
Miran Jerman prejemnik Bloudkove plakete za življenjsko delo

Slavko Avi ŠORN
, rojen 2. januarja 1951, je prejel Bloudkovo plaketo za življenjsko delo v športu.
 
Predlagatelj: Letalska zveza Slovenije

Obrazložitev devetčlanskega odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj pod vodstvom predsednika Viktorja Grošlja:

Poklicni pilot Slavko Avi Šorn je letalstvu zapisan že od rosne mladosti. Leta 1968 je samostojno poletel z jadralnim letalom, 1973 pa je z jadralnim zmajem izvedel polet z vrha Triglava in opravil tudi tečaj za pilota motornega letala pri Aeroklubu Ljubljana.

Leta 1978 je Šorn s skupino letalskih navdušencev zgradil toplozračni balon in z njim 11. novembra istega leta tudi prvič poletel. S tem se je začelo tudi balonarstvo na Slovenskem.

Šorn je skonstruiral, izdelal in preizkusil 12 toplozračnih balonov in 20 jadralnih zmajev. Z baloni je redno tekmoval na svetovnih in evropskih tekmovanjih in ima tri državne rekorde, višinski polet 10.600 m, dosegel pa je dva pogoja za diamantno značko in tri pogoje za zlato značko. Zadnja leta leti kot pilot toplozračne ladje v Mehiki in Tajvanu, kot ambasador Slovenije in Letalske zveze v tujini pa sodeluje na balonarskih festivalih.

Komentarji: