Sto dni do OI 2016 - pred Riom še številni izzivi

Fotografija: A view shows
Odpri galerijo
A view shows "Christ the Redeemer" statue atop Corcovado Mountain and Loaf Sugar Mountain in Rio de Janeiro August 12, 2012. Organisers of the 2016 Rio de Janeiro Olympics must finalise their budget as soon as possible, the International Olympic Committee said on Sunday as focus shifted to the South American city on the last day of the London Games. REUTERS/Ricardo Moraes (BRAZIL - Tags: SPORT OLYMPICS CITYSPACE TRAVEL) - RTR36SFZ

Župan Ria Eduardo Paes je v zadnjem času skoraj vsak teden odprl kak nov športni objekt. Prireditelji prvih OI v Južni Ameriki pravijo, da so prizorišča 98-odstotno končana.

"Največje izzive tega izjemnega dogodka smo že prestali," je dejal Paes ob desetem in zadnjem obisku inšpekcijske ekipe Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Član tega Christophe Dubi se strinja, da so temelji postavljeni in da se vse skupaj že uresničuje.

Paesov vzor je Barcelona iz leta 1992. Paes si namreč tako kot na OI 1992 želi vesel, sproščen občutek med igrami, ki naj bi skupaj s slikovitostjo samega mesta in prizorišč pripomogel k turističnemu "boomu" v za mnoge enem najlepših mest na svetu. Želi si, da stadioni tudi po OI ne bi samevali, enega izmed njih, med igrami bo sprejel 10.000 ljudi, bodo po igrah preuredili v šolo.

Nova plavalna arena z umetniško fasado je biser v olimpijskem parku. Naravni prezračevalni sistem so vdelali v ta vodni center. Za načrtovanimi roki zaostaja le velodrom, a bo nared pravočasno. Za razliko od Aten 2004 sama prizorišča ne predstavljajo največje težave prirediteljev, čeprav so se nekatere športne zveze pritoževale, da bodo športni objekti sprejeli precej manj obiskovalcev kot v Londonu pred štirimi leti.

Obnovljen atletski stadion (60.000 sedišč), dom nogometnega kluba Botafogo, bo gostil atletska tekmovanja. Glavni cilj organizatorjev so igre z razumnimi stroški, v tem pogledu ni "pravega" olimpijskega stadiona, temveč bosta odprtje in zaprtje iger na slovitem nogometnem stadionu Maracana.

Koga zanima recesija?

Brazilci pa se soočajo še z drugimi težavami. Brazilijo pesti največja recesija po tridesetih letih prejšnjega stoletja. Približno 9,6 milijona ljudi je brezposelnih v nekdaj hitro razvijajoči se državi. Ta je sredi politične krize, predsednica Dilma Rousseff je izgubila skoraj vse koalicijske partnerje in se sooča z odstavitvijo s položaja. Če bo suspendirana, bo igre odprl podpredsednik Michel Temer. Politične težave so nastopile tudi zaradi korupcijske afere, v katero je vpletenih več kot 50 brazilskih politikov. Država je razdvojena, zaradi posledic slabe ekonomske slike pa so bili organizatorji iger primorani k znatnemu nižanju stroškov. Tako bo na tisoče manj prostovoljcev, športniki pa se bodo morali zadovoljiti z manj udobja. Tudi slavnosti ob odprtju in zaprtju iger bosta skromnejši, kot so sprva načrtovali.

Največjo skrb pa Riu predstavlja nova linija podzemne železnice, ki bi mesto povezala z olimpijskim parkom v okrožju Barra. To je najpomembnejši projekt, ki požira približno četrtino celotnega proračuna iger. Mnogi dvomijo, da bo popolnoma nared do iger. Prvotno naj bi stal 2,1 milijarde evrov, po zadnjih podatkih so stroški narasli na 2,5 milijarde evrov. V najslabšem primeru bodo turisti morali 40-kilometrsko razdaljo premagati s posebnimi avtobusi, kar pa bi znalo precej parati živce, saj poti v Barro pogosto zapirajo prometni zastoji.

Še vedno pa pozornost vzbuja tudi onesnaženost vode na prizoriščih veslačev in jadralcev, zaradi onesnaženja kronično poginjajo ribe, v jadralskem zalivu Guanabara zaradi kanalizacije in nevarnih bakterij odsvetujejo padec v vodo, zaradi velikosti in prometa - prečkajo ga tudi tankerji in tovorne ladje - pa bodo hitre izboljšave kakovosti vode verjetno prevelika naloga.

Vstopnice gredo počasi

Nekaj skrbi prirediteljem vzbuja tudi počasna prodaja vstopnic, doslej so jih prodali 62 odstotkov od skupno 7,4 milijona. Vzdušje bo odvisno tudi od uspeha brazilskih športnikov, a tudi tu je nekaj težav. Edini brazilski dobitnik zlate plavalne olimpijske kolajne Cesar Cielo se ni kvalificiral, najboljša sprinterka v Braziliji Ana Claudia Lemos je padla na dopingu ...

Zlata kolajna nogometašev bo tako skoraj obvezna, posebej po odločitvi, da bo v njej tudi Barcelonin zvezdnik Neymar. Na OI 2012 je bila Brazilija 22. na lestvici dobitnikov odličij s tremi zlatimi, petimi srebrnimi in devetimi bronastimi. Prireditelji pa upajo, da bodo igre zajadrale na valu tradicionalnega brazilskega užitka in strasti in da bodo na koncu lahko rekli "tudo bem" (vse je v redu).

Več iz te teme:

Komentarji: