Supanje - veslanje na deski

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

SUP je kratica, ki po angleško pomeni Stand up padding in je nova stara rekreacija ter šport, pri katerem stojiš na deski in veslaš.

Na prvi pogled se zdi, kot bi šlo za ponesrečenega surfarja, ki se brez jadra vrača na obalo.

Vendar, ko se nam približa, ugotovimo, da ima v roki veslo, ne kosa odlomljenega jambora. No, tako je bilo videti pred leti, ko so bili supi še osamljeni primerki na kaki morski plaži. Danes je to precej drugače, saj je ta rekreacija v zadnjih nekaj letih doživela pravi razmah.
 

Zelo priljubljena vodna rekreacija

Za supanje ne potrebujemo nobenega predznanja surfanja ali veslanja, dovolj je, da imamo osnovno opremo. Tisti, ki smo to poskusili, lahko rečemo, da je hitro jasno, zakaj je ta rekreacija doživela tako hiter razmah. Zaradi supanja je dopust na morju postal za večino precej bolj adrenalinski, zabaven, sproščujoč, saj z njim končno tudi starejši najdemo alternativo ležanju na plaži oziroma natančneje povedano, končno imamo nekaj početi na morju. Tu je treba pripomniti, da to ni rekreacija niti zabava, namenjena samo morju, ampak supamo lahko tudi po jezerih, rekah in bajerjih ...

ni podpisa
ni podpisa

 

Rekreacija, primerna za vsakogar

Mogoče se na prvi pogled zdi, da je zelo težko obdržati ravnotežje na deski, ki plava na vodi. Veslo nam ni v oporo, voda valovi, deska pa kot vsaka deska na vodi ni nikoli stabilna. Vendar, če izberemo pravo desko, je pravzaprav veliko bolj preprosto, kot pa je videti z obale. Z nekaj osnovne teorije se supanja naučimo v manj kot eni uri. Pogosto vprašanje, ki se postavlja v zvezi s supanjem, je, kako izbrati pravo desko. Za začetek se moramo samo posvetovati z osebo, ki supanje že obvlada, tako da lahko hitro pridemo do deske, ki jo bo lahko uporabljala cela družina. Če bo desko uporabljala cela družina, starši in otroci, potem glejte dolžine med tristo in 340 centimetri. Če bi se radi na deski vozili v paru, recimo da odrasel vesla, otrok pa sedi zraven, potem glejte najdaljše deske, tiste nad 340 centimetrov, saj so bolj stabilne in primerne za večjo težo.

Obstaja tudi napihljiva deska, ki je prav tako primerna za družine in začetnike, precej laže se nosi, ko pa je ne potrebujemo, jo pospravimo v vrečo in je tako veliko bolj praktična za transport in shranjevanje.

Glavni razlogi, da je supanje postalo tako priljubljeno, so: zelo zabavna vodna rekreacija, okoli nas in v naši bližini je veliko krajev z vodo, kjer lahko supamo, pogled z deske, na kateri stojimo, na obalo ali odprto morje je res enkraten, to je odlična rekreacija za celo telo, hitro se ga nauči in ne potrebujemo veliko opreme.

Več iz te teme:

Komentarji: