Supinatorji in nevtralci

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kot vedno je poudarek na udobju tekaških copat (oblazinjenost in zračnost), blaženju (ker tečemo po asfaltu) in odzivnosti (ker želimo biti čim hitrejši).

Zbrane vtise preizkusa, priporočene razdalje in okvirni čas smo za vas pripravili Jure, Urša in Klemen.

Oblike stopalnega loka

Najenostavnejši način, kako sami ugotovimo, kakšne oblike je naš stopalni lok, je odtis našega mokrega stopala na papirju ali kartonu. Vsi ponudniki tekaške obutve pa nam to lahko ugotovijo z različnimi meritvami ali s snemanjem našega bosega teka na tekaški stezi.

Glede na značilnost našega stopalnega loka smo lahko pronatorji, supinatorji, naš stopalni lok pa je lahko tudi nevtralen. Poglejmo, kaj pomeni kakšen pojem:

• Pronacija – naravni prenos teže pri koraku, ko se teža ob dotiku stopala s podlago na zunanji strani pete prenese proti notranjemu delu prstov (palcu). Če se naše stopalo preveč nagne na notranjo stran, govorimo o čezmerni pronaciji.

• Supinacija – če se teža ne prenese na notranji del stopala, ampak ostane na zunanjem delu in gre proti prstom bolj v smeri mezinca, govorimo o supinaciji.

• Nevtralni stopalni lok – vmesna stopnja med pronacijo in supinacijo.

 

NEVTRALCI (IN SUPINATORJI)

 

Asics GT 2000

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 333 g

Teža ženski: 276 g

GT-2000 je primeren za vse tekače pronatorje in tiste z nevtralnim stopalnim lokom. Odlikujejo ga udobje, blaženje in odzivnost. Primeren je za tekače z ozkim, srednje širokim in širokim stopalom za treninge in tekmovanja na urejenih podlagah.

Primerna razdalja: 10, 21 in 42 kilometrov v tempu nad 4:00 min/km.

Kupite jih lahko tudi tu!

 

Joma Storm Viper 604 M+Ž

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 295 g.

Teža ženski: 245 g.

Model je primeren za srednje težke in težke tekače z nevtralno postavitvijo stopala na podlago. Ponuja dovolj udobja blaženja. Primeren je zlasti za veliko teka v pripravljalnem obdobju.

Primerna razdalja: 10 in 21 kilometrov v tempu nad 4:30 min/km.

Kupite jih lahko tudi tu!

 

.

 

Salming Distance D4 M+Ž

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 230 g.

Teža ženski: 180 g.

Model, ki ga odlikujejo majhna teža, izredno udobje in blaženje, hkrati pa dobra odzivnost pri teku po sprednjem delu stopala. Primeren je za tekače z vsemi širinami stopala, ne glede na težo. Z njim bomo udobno premagovali daljše razdalje tudi na trdih podlagah. Primeren je tudi za hitrejše tekače.

Primerna razdalja: 10, 21 in 42 kilometrov v tempu nad 4:00 min/km.

Kupite jih lahku tudi tu!

 

Nike Air Zoom Pegasus 33

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 285 g.

Teža ženski: 220 g.

Model, primeren za vse teže tekačev in vse širine stopala. Primeren je tako za tiste z nevtralnim stopalnim lokom kakor tudi za zmerne supinatorje. Že legendarno 33. izvedbo teh copat odlikuje kompromis med udobjem, blaženjem in odzivnostjo. Model je primeren tudi za daljše teke in nabiranje kilometrov v pripravljalnem obdobju.

Primerna razdalja: 10, 21 in 42 kilometrov v tempu nad 4:30 min/km.

Kupite jih lahko tudi tu!

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: