Taekwon - do: spremeni življenje

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Zanimanje za borilne veščine v Sloveniji je vsako leto večje. Mojstri, taki in drugačni, so jih na zelo lep način približali tudi rekreativcem. Že nekaj let nazaj je padlo prepričanje, da so borilne veščine namenjene zgolj profesionalcem.

Tokrat vam predstavljamo Taekwon - do, borilno veščino, ki je namenjena ne samo športni ampak tudi umski rekreaciji.

Taekwondo je ustanovil general Choi Hong Hi mojster, 10. DAN (1918-2002). Deli se na dve različici, ITF in WTF. Oblika ITF (International Taekwon-do Federation) je bila ustanovljena leta 1966, oblika WTF (World Taekwondo Federation) pa leta 1973 in je danes olimpijski šport.

Vsaka forma (Tul) v Taekwon-Do-ju izraža misli in dejanja teh velikih mož, zato mora vsak učenec Taekwon-Do-ja odražati prave namene tistih, katerih ime nosi vsaka forma. Zato se Taekwon-Do-ja ne sme pod nobenim pogojem uporabljati v kakršnekoli komercialne ali politične namene.

Zasnovana filozofija in  zapovedi, ki so temeljni kamen Taekwon-Do-ja in po katerih naj živijo vsi resni učenci te veščine: Pojdi po začrtani poti, čeprav se zdi trnova in počni stvari, ki jih je vredno početi, čeprav so težke. Bodi prijazen s šibkimi in trd z močnimi. Bodi zadovoljen s tistim, kar imaš v denarju in položaju, a nikoli s tistim, kar premoreš v znanju. Vedno končaj, kar si začel, če je majhno ali veliko. Bodi voljan učitelj vsakomur, ne glede na vero, raso ali ideologijo.Nikoli ne popusti represiji ali grožnji, ko slediš plemenitemu cilju. Uči veščino in odnos z zgledom in ne z besedami. Vedno ostani zvest sam sebi, čeprav se okoliščine spremenijo. Bodi večni učitelj, ki uči s telesom, ko je mlad, z besedo, ko je star in z moralnim zgledom še po smrti.

ni podpisa
ni podpisa

Zapovedi Taekwon-Do-ja je potrebno upoštevati v telovadnici in v vsakdanjem življenju:

 Vljudnost, poštenost,vztrajnost, samokontrola, neuklonljiv duh.

Izvajanje etikete je odvisno od vzgleda trenerja, lokalnih kulturnih posebnosti in odnosa, ki ga ima vsak posameznik do samega sebe.

Pomembno je upoštevati naslednje napotke: Spoštuj trenerja in ostale učence (ne samo višjih pasov!). Spoštuj DoJang. Spoštuj nasprotnika.
 

Pravila obnašanja v DoJang:

Vsakič bodi oblečen v čist in zlikan Dobok.  Umij roke, noge, vzdržuj nohte kratke in urejene, lase spete. Na sebi ne imej ostrih stvari niti nakita.  Bodi točen. Ob prihodu in odhodu DoJang pozdravi s priklonom. Govori samo, ko je potrebno.

Avtor naslovne fotografije: Martial Art

Več iz te teme:

Komentarji: