Tek, ki razkraja strah in stres

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Sproščeni Tek je čuten. Začne se v glavi, najprej premakne tvojo medenico ter s tem tvoja ramena, zdrsne po rokah, dlaneh in stegnih, dokler se ne konča v nogah.Sproščeni Tek olepša tvoje življenje. Ohranja tvoje zdravje in ti prinaša dobro počutje. Pomlaja tvoje telo in varuje tvoje sklepe. Razkraja strah in stres ter dviga tvoje razpoloženje. Krepi tvojo samozavest in poživlja domišljijo.
Je čisto veselje v gibanju. Sproščeni Tek je naravno tekanje.

Deset vprašanj v zvezi s Sproščenim Tekom

Zakaj naj bi človek tekal?
Ker je človek po svojih genih bitje tekanja in zato potrebuje gibanje. To velja za vsakogar, torej tudi zate. Pravilno teči pomeni živeti v skladu z naravo. Tekanje krepi tvoje zdravje in čisti telo. Tekanje povzroča, da postane tvoj duh ustvarjalen in tvoja duša zadovoljna. Sproščeni Tek ti prinaša dobro počutje.
Kaj je Sproščeni Tek ali Gentle Running?
Nov in sproščen odnos do tekanja, povezan z naravo in varovalno tehniko. Ne gre za rekorde, gre samo zate. Edino merilo sta ti in tvoja notranja sposobnost in hotenje. Sproščeni tek ti pomaga, da to odkriješ sam. Pri tem se ne preobremenjuješ in ohranjaš motiviranost.
Kaj je bistvo Sproščenega Teka?
Njegovo bistvo je predvsem v tem, da počasi oživiš veselje do gibanja, ki dremlje v tebi. Pri tem je pomembno: Vzemi si čas in si ne delaj sile, navadi pa se na rednost.
In v čem je tehnika Sproščenega Teka?
Najprej je to tekaški gib. Ta gib pa ne prihaja predvsem iz moči nog, temveč iz močnega središča telesa, iz medenice, pri tem pa gib izkorišča tudi težnost. Po drugi strani pa je pomemben tudi način dihanja. Pri sproščenem teku se diha samo skozi nos, diha se s celimi pljuči, ki tako dobijo dovolj kisika.
Je Sproščeni Tek primeren tudi za maraton?
Seveda. To je odvisno zgolj od tebe. Sproščeni tek sicer ni program za trening – moči, ki ti jih da, pa lahko uporabiš kakorkoli in kjerkoli želiš: za tekanje po gozdovih, travnikih ali po mestu, v gore ali po ravnini, poleti, pozimi, sam ali skupaj s somišljeniki ali pri maratonu.

 

ni podpisa
ni podpisa


Ali Sproščeni Tek pomaga pri hujšanju?
Vedno, ko tečeš, se pri tem razkrajajo maščobe. To je poznano, vendar pa se to dejstvo često precenjuje, zaradi česar smo lahko razočarani, ko slišimo za dejanske podatke. Sproščeni Tek ti pomaga napraviti korak naprej: pomaga ti, da bolj prisluhneš svojim notranjim potrebam. Zaradi tega boš neopazno začel drugače jesti in boš tako lažje shujšal.


Velja vse to za staro in mlado? Za debele in suhe?
Vsak lahko teče in vsak bi pravzaprav tudi moral teči.  Pomembno je le, da najdeš svojo lastno pot. Ne glej na druge, odkrij samega sebe. Tečeš lahko dve minuti ali dve uri; gre le za to, kaj ti ustreza.


Se je treba pri Sproščenem Teku ravnati po kopici pravil?
Nikakor ne, nasprotno. Sproščeni Tek pozna nekaj temeljnih načel, ki se jih najprej naučiš doumeti in jih nato korak za korakom uresničuješ. Poleg teh načel je najpomembnejše pravilo: Vsak človek je drugačen, zato preizkušaj ter postani sam svoj mojster. Sproščeni Tek ti s svojimi izkušnjami pri tem pomaga.

 

ni podpisa
ni podpisa


Od kod prihaja Sproščeni Tek?
Iz raznih virov. Najprej iz znanstvenih dognanj o telesnih gibih ter njihovi povezavi z duhom in dušo. Potem iz stare zakladnice izkušenj naravnih tekaških kultur v Afriki, Severni Ameriki in Indiji. Tudi s tekaških seminarjev, ki se jih je udeležilo na tisoče ljudi. In slednjič iz čisto osebnih izkušenj obeh avtorjev.
Je Sproščeni Tek v sebi zaključen nauk?
Seveda ne, »teče« dalje. Vanj se lahko izlijejo tudi tvoje izkušnje…


Wim Luijpers
Je učitelj Feldenkraisove metode, tekaški trener in že od otroških let aktiven tekač. Iz Feldenkraisovih spoznanj je razvil Sproščeni Tek.
Rudolf Nagiller
Je televizijski novinar, kot tekač je pozni poklicanec, že leta redno teka. Napisal je knjigo Sproščeni Tek.

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: