Tekači pozor! Z rusko kroglo boste uspešnejši

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Če samo nabirate kilometre in večino vadb za moč preskočite, saj vam ne ležijo, lahko poskusite z rusko kroglo. Suvajte, mahajte, počepajte in se na naslednjem tekaškem preizkusu čudite rezultatom in vašim hitrim nogam.

Iz Rusije z ljubeznijo

Ruska krogla, kettlebell, je po domače krogla, ročka – mi pa ji pravimo »ketl« –, katere plosko dno in ročaj omogočata njeno raznovrstno uporabo kot odličen vadbeni pripomoček. Vadba izhaja iz nekdanje Sovjetske zveze, kjer je krogle kot vadbeni pripomoček uporabljala sovjetska armada, v Evropo pa so prišle leta 1940. Prvo rusko kroglo (kettlebell, po rusko girya) so razvili leta 1700, uporabljali pa so jo delavci v pristaniščih, ki so čakali na ladje, čas pa ubijali z dviganjem uteži oziroma krogle ter pri tem povečevali nize in trajanje dviganja.

Krogla je bila tipičen ruski pripomoček za trening in je bila v našem okolju dolgo precej nepriljubljena. Vzpon je doživela šele ob koncu 90. let prejšnjega stoletja, ko so pripomoček začeli komercializirati Američani, ki so ga uporabljali pri treningu z utežmi, čeprav imajo pravi treningi z ruskimi kroglami več skupnega z vzdržljivostjo v moči kakor z ameriškim fitnesom, pri katerem je v ospredju oblikovanje telesa.

Prednosti vadbe s ketli

Prednost vadbe s ketli je v tem, da krepi celo telo, saj pri različnih vajah, ko z roko dvigujemo ali spuščamo ketle, dela tudi spodnji del telesa in tako moč pridobivamo predvsem v nogah. Tovrstna vadba je odlična za tekače in kolesarje. Naša sodelavka Polona Strnad je zapisala: "Sama sem kljub velikemu številu pretečenih in prekolesarjenih kilometrov v preteklosti šele po vadbi s ketli začutila tisto moč v nogah, s katero sem lahko tako enostavno povečala frekvenco koraka."

Eksplozivno in sunkovito gibanje pri vadbi s ketli krepi kardiovaskularno zdravje medtem ko skrbi za moč mišic, sredico telesa in držo - osnovni elementi s katerimi lahko izboljšate vaš tekaški rezultat. Vadba s ketli omogoča da maksimizirate rezultate z ohranjanjem energije. Zmaga v vsakem primeru.

Ostali plusi

Izboljšanje moči telesa, predvsem nog in hrbtnih mišic

Boljša mobilnost - bolje, kot se premikate, lažje in hitreje boste tekli

Več kondicije - pojdite dlje

Boljša tekaška drža in eksplozivnost
 

 

Več iz te teme:

Komentarji: