Tekaška ekipa Volkswagen Polet O2 na delavnici »Telo v gibanju«

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tekaška ekipa Volkswagen Polet O2 ne počiva. Prejšnji teden smo se udeležili praktične delavnice, v organizaciji Trenert športnega društva. Delavnico je vodil kinezioterapevt Jelen Uroš, ki nam je predstavil svoj pogled na gibanje in življenje v gibanju. Namen delavnice je bil povsem izobraževalni, namreč naučiti se praktičnih vaj, ki nam pomagajo vzdrževati pravilni položaj telesa med tekom.

Uroš je za takšne informacije pravi človek, saj ima veliko praktičnih in delovnih izkušenj s tekom, tekači in drugimi športniki. Uroš ima malce drugačen pogled na gibanje kot večina drugih, ki se ukvarjajo z gibanjem. Poudarek je predvsem na izhodišču, da naše telo ni samo fizični objekt s katerim upravljamo. Zgodba je bolj zapletena. Naše telo in um sta nerazdružljivo povezana in to se močno odraža v našem gibanju. Zavesten pristop k vadbi in zavedanje gibanja sta ključna dejavnika, ki nam pomagata popraviti še tako neracionalno gibanje.

Na delavnici smo spoznali kakšen je pravilni položaj telesa med tekom. Pričeli smo z vajami za položaj bokov. Ozavestili smo svoje telo in namestili medenico v pravilni položaj. To je bila začetna stopnja, kajti iz tega položaja izhaja nadaljnje gibanje. Vse ostalo je potem lažje, ko je poskrbljeno za osnovo. Nadaljevali smo s tem, kako prenesti pravilni položaj telesa nato v tek. Najprej vsekakor s hojo in prilagojenimi vajami, ki jih bomo ob priložnosti v Poletu tudi opisali.

Predvsem je bilo 90 minut druženja povsem premalo, da bi spoznali in se naučili vse vaje. Niti ni bil namen, da bi bila delavnica vsebinsko zelo obširna. Namen je bil ozaveščanje o gibanju in izpopolnjevanju tekaške tehnike za tekače. Sam namen druženja najbolje opiše Uroševa misel »Morda je prišel čas, da se še bolj zavedamo, da je gibanje srce našega življenja. Hoja in tek spadata k izvoru našega prvinskega naravnega gibanja.  Brez zavestne in aktivne preobrazbe našega  sedečega načina življenja, stresa in nezadovoljevanja naših naravnih življenjskih vrednot, lahko za vedno izgubimo stik z bistvom in samim s sabo. Danes je lahko hoja in tek simbol svobode, sprostitve, protiutež psihičnim obremenitvam in vzpostavljanje osnovnega gibalnega ravnovesja v nas.«

Udeleženka delavnice in članica Volkswagen Polet tekaške ekipe Špela Šturm pa je o delavnici povedala naslednje:

Na delavnici smo spoznali, kako premalo poznamo in predvsem poslušamo svoje telo.  Kako premalo pozornosti posvečamo sklepom, ki jih predvsem v teku še kako potrebujemo.

Skozi prijetne in enostavne vaje nam je Uroš pokazal, kako lahko krepimo telo in nadzorujemo naše gibe, ki se jih med samo aktivnostjo ne zavedamo in tako hitro postanejo nepravilni.  Zanimivo je, da moramo vaje izvajati zelo počasi, kar je v začetku precej težko. Navdušena sem bila nad vajami, ki jih lahko izvajamo med sedenjem v službi ali čakanjem v vrsti in tako nimamo izgovorov glede časa. Zelo koristna in tudi prijetna delavnica, ki bi lahko trajala dlje.

Več iz te teme:

Komentarji: