Test opreme: Kolesarski sedež Selle SMP Forma

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kaj je posebnost sedežev SMP? To, da so oblikovani tako, da se prilegajo medenici. Narejeni so tako, da je med vožnjo ne glede na to, ali ste ženska ali moški, mednožje čim manj obremenjeno. Za to poskrbi ukrivljenost sedeža in pa seveda razpoka v sedežu oziroma utor. Če pod presredkom ni ničesar, nas ne more tiščati, kajne – a to vedo tudi drugi proizvajalci sedežev, mnogi imajo utor, a se s SMP težko primerjajo. Namreč, pri SMP so sedeže oblikovali dobesedno tako, da zdrsnete vanje.

Pri SMP so razpoke oz. utori po dolžini sedeža široki po tri do pet centimetrov, s pomočjo tabel lahko najdete svojo širino, zato vas ne bo tiščalo nikjer. Vse, kar je intimno, bo prekrvavljeno. Pri obeh spolih.

Vsaj zame je bil moj model Glider, ki ga vozim peto leto, odličen, z nogami sem imel vedno težave, s sedalom nikoli. Morda je to sedež, ki bi ga morali imeti že začetniki?

Zdaj smo v test dobili model Forma. Naj kar takoj povem. Še boljši je od Gliderja, ko sedeš vanj, se mednožje dobesedno zlije z ukrivljenim sedežem. Naša teža se neverjetno enakomerno porazdeli po sedežu, seveda po tistem, ko smo ga ustrezno nastavili. In prav nastavite je tisto, kar te lahko malo znervira, traja in taja, da najdeš pravi položaj. Če boste poskušali ponastaviti s Formo položaj svojega prejšnjega sedeža, se vam bo dogajalo.

Predvsem predlagam, da najdete trgovino, kjer vam bodo pripravljeni posoditi testni sedež.

ni podpisa
ni podpisa

Z nastavitvami pa je tako. Ko ga vstavite v sedežno oporo, ga z libelo nastavite tako, da je vodoraven. Nos oziroma kljun sedeža je lahko celo malo povešen. Bolje je, da je, nikakor naj ne bo dvignjen!

Pri nastavitvi se je pokazalo, da sem, tako kot že prvič pri Gliderju, sedež postavil prenizko in preveč nazaj. Zdi se, da je treba sedež nekoliko bolj dvigniti, kot se zdi primerno na prvi pogled, in ga pomakniti bližje h krmilu. Zakaj? Zato ker se v tem sedežu ne moreš pomikati naprej in nazaj kot na običajnih, temveč si v sedež dobesedno posajen, vlit. Sediš le na enem mestu!

Ko vam enkrat uspe nastavitev, je vožnja užitek. Forma je še boljša od Gliderja, predvsem pa se zdi, da ima nekoliko manj toge robove sedeža. Tak občutek sem imel.

Selle SMP Forma je, če si vzameš čas in če si pripravljen za sedlo plačati kar nekaj denarja, zelo verjetno nekaj, kar bo vaše kolesarjenje naredilo veliko udobnejše. Sedeti v njem je tako, kot je sedeti v ergonomsko oblikovanih avtomobilskih sedežih ali pa na sedežih brez oblike.

Je pa tako, da se je treba kot za vse dobre stvari potruditi. Iskreno priporočam najprej testni model, potem pa nekaj potrpljenja z nastavitvijo. Ko sem se s Formo odpravil na peto vožnjo, sem opravil že peto nastavitev. Še nekaj dni, pa bo popolno. Nekako bi rekel, da ta sedež ne potrebuje oblazinjenja, saj vas preprosto, potem ko je dobro nastavljen, nikjer nič ne tišči. In takrat verjameš onim, ki pravijo, da so to mogoče najboljši sedeži nasploh.

*Izbor je nastal v uredništvu, objava ni naročena ali plačana.

Več iz te teme:

Komentarji: