Učenje jezika upočasnjuje staranje možganov

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Učenje tujega jezika ima pozitivne učinke na možgane, četudi se ga učimo šele kot odrasli, kaže najnovejša raziskava univerze v Edinburghu. Največji pozitiven učinek so raziskovalci ugotovili pri splošni inteligenci in bralnih sposobnostih.

Študija je pokazala, da so se branje, tekoče sporazumevanje in splošna inteligenca pri sodelujočih izboljšali, poroča britanska mreža BBC. V študiji je sodelovalo 262 različno starih ljudi.

Pozitivni učinki so bili prisotni tako pri tistih, ki so se tujega jezika učili mlajši, kot pri tistih, ki so se ga učili starejši.

V raziskavi so uporabili podatke inteligenčnih testov 262 posameznikov v starosti 11 let. Študija je ugotavljala, kako so se njihove kognitivne sposobnosti spremenile, ko so jih znova testirali v starosti 70 let.

Iz raziskovane skupine se je 195 posameznikov tuji jezik učilo še pred 18 letom starosti, ostali pa kasneje.

Raziskava je potekala med letoma 2008 in 2010, pri čemer so vsi udeleženci dejali, da lahko komunicirajo v vsaj še enem jeziku poleg angleščine.

Najnovejša študija tlakuje pot nadaljnjim raziskavam o dvojezičnosti in njenih učinkih na delovanje možganov, poudarjajo raziskovalci.

Več iz te teme:

Komentarji: