Vam telovadne pajkice pomagajo izgubiti kakšen kilogram več?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Proizvajalci športne opreme in oblačil na zasičenem trgu kar tekmujejo v revolucionarnih izdelkih, ki slehernemu rekreativcu ali na pol aktivnemu človeku pomagajo izgubiti še več kilogramov, pokuriti tistih nekaj kalorij več in izboljšati rekreativno izkušnjo. Slednje je res, športna oblačila so s svojim razvojem omogočila precej bolj udobno aktivno življenje, je pa res, da je treba za opremo, najsibodi tekaško, plavalno, teniško, nogometno, košarkarsko ali pa kolesarsko, odšteti še nekaj evrov ali zelencev več. V tekmovanju, kdo bo na trg poslal bolj revolucionaren izdelek, pa gredo nekatera podjetja predaleč in nam obljubljajo učinke, ki jih ni.

Zaggora je eno izmed podjetij, ki trdi, da boste z njihovimi športnimi oblačili pokurili precej več kalorij in posledično hitreje izgubili kilograme. Pravijo, da njihova oblačila dvigujejo telesno temperaturo med vadbo, kar se pokaže v hitrejšem topljenju maščobe in izgubi kalorij. Njihova linija telovadnih majčk, pajkic in kapri hlač, je bila zelo dobro oglaševana, poleg tega pa je dobila veliko pozornosti medijev, saj so v svoji novi liniji ponujali dodaten neprepustni sloj, ki ujame telesno toploto in izboljša rezultat. Material je sestavljanka najlona, poliestra in neoprena in daje občutek, da na sebi nosimo zelo tanko in udobno potapljaško obleko. 

ni podpisa
ni podpisa

Zaggora trdi, da bodo rekreativci z njihovimi oblačili povečali porabo energije med 6 in 11 odstotki. Podjetje se pri teh trditvah upira na dve raziskavi, ki so ju plačali sami, izvedeni pa sta bili leta 2011 in 2012. Skupina desetih ljudi je v raziskavi tekla s konstantnim tempom 30 minut, tisti, ki so nosili njihovo športno opremo pa so v tem času izgubili 9.7 odstotka kalorij več, kot tisti v običajni športni opremi.

Tu pa se pojavijo težave. "Najprej, Zaggora je sama plačala raziskave in oglaševala izdelke preko plačanih novinarjev v medijih," pravi direktor termalnega in vaskularnega fiziološkega laboratorija v Dallasu, Craig Crandall. Drugič, podjetje ne želi izdati prav vseh podrobnosti raziskav, le tiste, ki govorijo njemu v prid.

ni podpisa
ni podpisa

Klasična raziskava iz leta 1969, ki jo je opravil fiziolog Larry Rowell, je že v tistem času pokazala, da toplota ali vročina ne vplivata na število pokurjenih kalorij, torej veljajo iste zakonitosti med vadbo v hladnem in toplem vremenu.

Crandall dodaja: "Aktivnost v toplejših razmerah je precej bolj naporna za človeško telo, zato lahko človek v vročini telovadi ali teče manj časa, kot lahko to počne v idealnih vremenskih razmerah. Kar pomeni, da posameznik v idealnih razmerah lahko pokuri več kalorij."

Podjetje Zaggora je v svoji raziskavi ugotovila prav to, saj so ugotovili, da so morali subjekti v njihovi športni opremi teči pri manjši intenzivnosti, da so lahko to konstantno počeli 30 minut in da so dosegli rezultate druge kontrolne skupine v običajni športni opremi.

Lacy Alexander, asistent kineziologije na univerzi Penn State poudarja, da takšna oblačila lahko celo negativno vplivajo na naše telo. Povečana izolacija in material, ki ne diha, našemu telesu ne omogočata odvajanja toplota, kar pomeni, da se naša telesna temperature dvigne in prisili telo v dodatno delo kasneje, ko se skuša ohladiti. "To vodi v izgubo kilogramov zaradi izgube vode, ne kalorij. To bi lahko pomenilo, da bi ljudje, v želji po izgubi kilogramov, lahko telovadili v savnah, kar je nevarno, ko gremo v ekstreme."

Zaključek je preprost. Nosite športna oblačila, ki so vam najbolj udobna, saj boste le z udobjem dosegli boljše rezultate. Če želite pokuriti še več kalorij, pa sledite staromodnemu vodilu - trdo delo prinaša več rezultatov.

 

Več iz te teme:

Komentarji: