Večno mesto ne bo gostilo olimpijskih iger

Fotografija: A worker decorates the Christmas tree of St Peter's square on December 12, 2011 at The Vatican. The tree is a 60-year-old and 30-meter-high spruce coming from a forest of the Transcarpathia region of Ukraine. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Odpri galerijo
A worker decorates the Christmas tree of St Peter's square on December 12, 2011 at The Vatican. The tree is a 60-year-old and 30-meter-high spruce coming from a forest of the Transcarpathia region of Ukraine. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

Po Hamburgu in Bostonu bo tudi Rim bržkone umaknil kandidaturo za olimpijske igre leta 2024. Proti olimpijskim igram, opisala jih je kot nočno moro za mesto, se je danes namreč izrekla županja italijanske prestolnice Virginia Raggi. "Bilo bi neodgovorno, če bi kandidaturo podprli," županjo citira STA.

Bržkone izjava županje pomeni tudi konec italijanske kandidature, saj je predsednik italijanskega olimpijskega komiteja Giovanni Malago vnaprej napovedal, da bi negativna opredelitev županje pomenila celo konec kandidature za več let. Da je kandidatura končana, pa bržkone potrjuje tudi podatek, da se predsednik olimpijskega komiteja in županja v nasprotovanju z načrti danes sploh nista sestala.

"Ne bomo odprli nove hipoteke na račun prihodnosti Rima," pravi Raggijeva, ki ob tem pristavlja, da so stroški za izvedbo iger bistveno višji od prvotnih predvidevanj. Kot pravi, igre za mesto pomenijo dolgove in športna prizorišča, ki jih pozneje ne bodo potrebovali. "Dober posel za peščico, a dolgove za meščane," je neposredna županja.

Vsekakor je stališče Rima nov udarec za Mednarodni olimpijski komite. Do odpovedi je prišlo že pri kandidaturi za zimske olimpijske igre 2022, kjer so si premislili München, Graubünden, Stockholm in Oslo. Razlog so bili predvsem stroški, ki se denimo pri Sočiju 2014 ocenjujejo na 51 milijard dolarjev.

Za igre 2024 tako še naprej kandidirajo Los Angeles, Pariz in Budimpešta.

Več iz te teme:

Komentarji: