Veliki Kahuna ali poosebitev Havajev

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Če bi prebirali življenepis Duka Kahanamokuja, bi potrebovali celo večnost. Ne samo, da mu nekateri pravijo oče deskanja na vodi, saj je kot uspešen poslovnež vztrajno širil ime aktivnosti, brez katere si havajskih plaž ne predstavljamo več, bil je tudi eden izmed prvih igralcev odbojke na mivki, olimpionik s tremi zlatimi in dvema srebrnima medaljama iz olimpijad 1912 in 1920, filmski igralec, za povrh pa je bil še šerif svojega mesta.

Danes mineva 125 let od njegovega rojstva na havajskem otočju, natančneje, Haleʻākale.

Odraščal je na obrobju Waikikija, kjer je bil povsem običajen mladenič, ki je veliko plaval in se hitro naučil jezditi valove na tradicionalnih havajskih deskah »olo«, ki so v dolžino merile 5 metrov in tehtale kar 52 kilogramov. Kasneje se je kot olimpijski zmagovalec podal po svetu kot ambasador deskanja, ki je bilo prej znano le na Havajih, in ga ponesel v svet, aktivnost se je zelo hitro prijela na zahodni obali ZDA, kjer je nekaj časa tudi živel, in Avstraliji.

Prav v ZDA pa je leta 1925 poleg svojega deskarskega poslanstva poskrbel za večno slavo, ko je lastnoročno s svojo dolgo in okorno desko rešil osem ribičev, ki so se utapljali, potem ko je ogromen vaj zajel njihovo barko in jo raztreščil ob skale pristanišča v Newportu. 29 ribičev je padlo v vodo, kar 17 jih je utonilo, osem jih je rešil Duke, štiri pa še dva deskarja, ki sta bila v bližini. Načelnik policijske postaje v Newportu je dejal, da »je bila to največja superjunaška rešitev ljudi, ki jo je svet videl.«

Deskarska in plavalna hiša slavnih sta ga sprejeli z odprtimi rokami, Duke je kmalu postal član tudi ameriške olimpijske hiše slavnih in kot se za slavne spodobi, filmski igralec, ki  je zaigral v devetnajstih celovečercih.

Kljub temu, da je umrl v  77. letu starosti (1968) zaradi zastoja srca, ga še vedno lahko obiščemo, njegov bronasti kip v Waikikiju, ki je bil postavljen predvsem zato, ker je Duke deloval kot ambasador Havajev in deskanja, namreč še vedno mogočno stoji. Vanj je uperjena spletna kamera, ki obiskovalce snema 24 ur na dan, zato je to postala priljubljena razglednica in način, kako se obiskovalci »dukovega otočja« pozdravljajo s svojimi prijatelji doma.

Google je v njegovo čast izdelal t.i. google doodle, ki si ga lahko ogledate le danes.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: