Veliki test tekaških copat - supinatorji + nevtralci

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

 Oblike stopalnega loka (kako med tekom polagamo stopalo)

• Pronacija – naravni prenos teže pri koraku, ko se teža ob dotiku stopala s podlago na zunanji strani pete prenese proti notranjemu delu prstov (palcu). Če se naše stopalo preveč nagne na notranjo stran, govorimo o čezmerni pronaciji.

• Supinacija – če se teža ne prenese na notranji del stopala, ampak ostane na zunanjem delu in gre proti prstom bolj v smeri mezinca, govorimo o supinaciji.

• Nevtralni stopalni lok – vmesna stopnja med pronacijo in supinacijo.

Pomagaj si sam – kopalniški test

Kaj pa, če ne vemo, kakšna je naša oblika noge? Najenostavnejši način, kako sami ugotovimo, kakšne oblike je naš stopalni lok, je odtis našega mokrega stopala na papir ali karton. Vsi ponudniki tekaške obutve pa nam to lahko ugotovijo z različnimi meritvami ali s snemanjem našega bosega teka na tekaški stezi. Največja ponudba tekaških copat je za tekače in tekačice z nevtralnim stopalnim lokom, ki lahko uporabljajo tudi modele za zmerne pro­natorje in supinatorje. Tisti z močnejšo pronacijo oziroma supinacijo pa naj obvezno izberejo tekaške copate, na­menjene njihovi obliki stopalnega loka.

Seveda je izbor tekaških modelov odvisen tudi od naše tekaške pripravljenosti in tehnike teka.

Pri počasnejšem teku govorimo o načinu teka peta–prsti, ko pa smo hitrejši, tečemo po sprednjem delu stopala oziroma po prstih.

Kdaj zamenjati tekaške copate

Po priporočilih ponudnikov tekaške obutve je zgornja meja pri pretečenih 800 kilometrih; marsikdo pa z blaženim modelom copat še vedno teče po mehkih podlagah in se nič ne pritožuje. Za asfalt, tartan in trde podlage pa taki modeli copat niso več najboljši.

Po treningu poskrbimo, da tekaške copate prezračimo, posušimo in očistimo.

NEVTRALCI + SUPINATORJI

NIKE AIR ZOOM PEGASUS 32

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 281 g, ženski 247 g

Copate, ki navdušujejo že v svoji 32. izvedbi vse tekače z nevtralnim stopalnim lokom in zmerno supinacijo. Tekačem vseh tež s srednje širokim in širokim stopalom, ki tečejo po asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah, ponuja odlično razmerje blaženja, udobja in odzivnosti.

NIKE AIR ZOOM ELITE 8

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 273 g, ženski 243 g

Nikejev izdelek, namenjen lahkim in srednje težkim tekačem z nevtralnim lokom in tistim z manjšo stopnjo supinacije. Odličen za treninge in tekmovanja tekačev z ozkim in srednje širokim stopalom, ki tečejo po asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah. Odlikuje ga pravo razmerje med blaženjem in odzivnostjo.

NIKE LUNARTEMPO 2

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 205 g, ženski 176 g

Lunartempo 2 je namenjen tekačem z ozkim in srednje širokim stopalom, ki imajo nevtralni stopalni lok ali rahlo stopnjo supinacije. Udobno, nevtralno blaženje po vsem podplatu bo najbolj navdušilo lahke in srednje težke tekače, ki bodo z njim tekli na asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah.

ASICS GEL NIMBUS 17

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 343 g, ženski 284 g

Model copat, namenjen vsem težam tekačev z nevtralnim stopalnim lokom in tistim s supinacijo. Z njim bodo zadovoljni vsi tekači z ozkim, srednje širokim in širokim stopalom, ki radi tečejo po asfaltu, urejenih makadamskih in gozdno-travniških poteh. Ponuja vrhunsko razmerje med udobjem, blaženjem, podporo in odzivnostjo.

ASICS FUZE X

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 314 g

Model je namenjen mladim tekačem začetnikom z nevtralnim stopalnim lokom. Primeren je za vse teže tekačev z ozkim, srednje širokim in širokim stopalom, ki tečejo nekajkrat na teden in si želijo dobro blaženje.

ASICS FUZE X LYTE

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 284 g, ženski 227 g

Model je namenjen tekačem začetnikom z nevtralnim stopalnim lokom. Primeren je za lahke in srednje težke tekače z ozkim, srednje širokim in širokim stopalom, ki si želijo dobre odzivnosti na urejenih tekaških podlagah.

MIZUNO WAVE ENIGMA 5

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 331 g

Model je namenjen tekačem z nevtralnim stopalnim lokom in tistim z zmerno stopnjo supinacije. Primeren je za vse teže tekačev s srednje širokim in širokim stopalom, ki si želijo vrhunsko udobje in blaženje na vseh tekaških podlagah.

MIZUNO SYNCHRO

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 313 g, ženski 268 g

Model je namenjen tekačem začetnikom z nevtralnim stopalnim lokom in tistim z zmerno stopnjo supinacije. Primeren je za lahke in srednje težke tekače s srednje širokim in širokim stopalom.

BROOKS GLYCERIN 13

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 315 g, ženski 275 g

Model je namenjen vsem težam tekačev z nevtralnim stopalnim lokom. Primeren je za tekače z ozkim, srednje širokim in širokim stopalom, ki radi tečejo po asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah. Odlikuje ga vrhunsko razmerje med udobjem in blaženjem. Z njim boste tekači rekreativci lahko precej hitri tako na treningih kot tudi na tekmovanjih.

BROOKS GHOST 8

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 314 g, ženski 271 g

»Duhec« je razmeroma lahek model copat, ki daje tekačem supinatorjem in tistim z nevtralnim stopalnim lokom dovolj opore. Primeren je za vse teže tekačev z ozkim, srednje širokim in širokim stopalom. Veliko udobja in blaženja bodo občutili tudi tisti, ki bodo z njim premagovali daljše razdalje.

JOMA HISPALIS

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 320 g

Model je namenjen srednje težkim in težkim tekačem z nevtralnim stopalnim lokom. Primeren je za tekače s srednje širokim in širokim stopalom, ki tečejo po asfaltu, makadamu in gozdno-travniških podlagah.

ADIDAS ENERGY BOOST

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 300 g, ženski 273 g

Model je namenjen vsem težam tekačev z nevtralnim stopalnim lokom. Primeren je za tekače z ozkim in srednje širokim stopalom, ki radi tečejo po asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah. Pena, ki je narejena iz tisočih kapsul, omogoča dinamičen tek z najboljšim povratkom energije, stabilnosti in udobja.

ADIDAS SUPERNOVA GLIDE

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 305 g, ženski 293 g

Model je namenjen tekačem vseh tež s supinacijo in nevtralnim stopalnim lokom. Z njim bodo lahko tekači z ozkim, srednje širokim in širokim stopalom tekli na asfaltnih, makadamskih in gozdno-travniških poteh. Ponuja nam odlično razmerje med udobjem, blaženjem in podporo.

ADIDAS PURE

ni podpisa
ni podpisa

Teža: ženski 226 g

Posebej oblikovan ženski model, primeren za lahke in srednje težke tekačice z nevtralnim stopalnim lokom. Model se odlično prilega stopalu, kar poleg tehnologije boost zagotavlja popolno udobje na vsakem tekaškem koraku. Primeren je tudi kot minimalističen model za vsakdanje aktivnosti.

SALMING MILES SHOE

Teža: moški 299 g, ženski 245 g

Model je namenjen vsem težam tekačev z nevtralnim stopalnim lokom. Tekači z ozkim, srednje širokim in nekoliko širšim stopalom bodo z njim občutili pravo razmerje udobja, blaženja in odzivnosti. Primeren je za tek po asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah.

SALOMON SONIC PRO

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 237 g, ženski 207 g

Tehnično dovršen model za lahke in srednje težke tekače z nevtralnim stopalnim lokom. Primeren je za tekače z ozkim in srednje širokim stopalom, ki bodo z njim tekli na vseh podlagah. Odlikujejo ga lahkotnost, udobje in odzivnost.

NIKE AIR ZOOM VOMERO 10

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 307 g, ženski 261 g

Model, namenjen vsem težam tekačev, odlikuje vrhunsko blaženje. Vsi tekači z nevtralnim stopalnim lokom in supinatorji bodo z njim največ zadovoljstva občutili na asfaltnih in urejenih makadamskih podlagah. Popolna kombinacija udobja in blaženja zagotavljata varen tekaški korak vsak dan.

 

Več iz te teme:

Komentarji: