Video: Hitrostni rekord na Matterhorn

Fotografija: Am 22. April 2015 durchsteigt Dani Arnold die Matterhorn Nordwand (Schmid Route) in der neuen Rekordzeit von 1 Stunde und 46 Minuten und ist damit 10 Minutenn schneller als der bisherige Rekordhalter Ueli Steck.
Odpri galerijo
Am 22. April 2015 durchsteigt Dani Arnold die Matterhorn Nordwand (Schmid Route) in der neuen Rekordzeit von 1 Stunde und 46 Minuten und ist damit 10 Minutenn schneller als der bisherige Rekordhalter Ueli Steck.

Matterhorn je ikona med gorami, predvsem ko govorimo o vrhovih Evrope, saj se dviguje med Švico in Italijo, oblika gore pa je prepoznavna zaradi ostrih kotov in unikatne oblike. Tisti, ki svoje dni raje preživijo na kavču, prav tako poznajo ta vrh, saj krasi tudi ovitek švicarske čokoladne ploščice Toblerone.

Vrh je bil osvojen leta 1965, ko je Britanec Edward Whymper kot prvi stopil na vrh orjaka, a na poti navzdol s svojo ekspedicijo izgubil življenje. Severna in najtežja stran gore, je ostala neosvojena do leta 1931, takrat sta brata Franz in Toni Schmid prva preplezala neugodno mešanico ledu in skal, ki jih ponuja najzahtevnejša smer Matterhorna. Gora je v vsej svoji zgodovini vzela ogromno življenj, po nekaterih podatkih celo več kot 500, zato tudi velja za eno izmed treh najbolj tveganih smeri v Alpah.

Nevarnosti in zgodovini Matterhorna se je nekaj dni nazaj smejal v obraz švicarski alpinist Dani Arnold, ki je dosegel nov hitrostni rekord, severno steno je namreč preplezal v uri in 46 minutah, prejšnji rekord Uelija Stecka iz leta 2009 pa popravil za polnih 10 minut. Franz in Tonij Schmid sta za isto smer potrebovala več kot dva dni, a takrat so bili pogoji in predvsem oprema precej drugačni.

Kako je Daniju uspelo priti na vrh ikone med gorami, si oglejte v spodnjem videoposnetku.

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: