Video: Kolesarji, poboljšajmo se!

Fotografija: Ljubljana 12.06.2011 - Maraton Franja - start.foto:Blaz Samec/DELO
Odpri galerijo
Ljubljana 12.06.2011 - Maraton Franja - start.foto:Blaz Samec/DELO

Dogajanje na odseku poti Godovič - Idrija. Avtor videoposnetka je Andrej Skribas.

 

Kolesarjenje je eden najlepših športov. Maraton Franja* je eden organizacijsko najbolje pripravljenih kolesarskih maratonov na svetu. Napredek v organizaciji in varnosti napram vsemu, kar lahko kolesarje prizadene od zunaj, je izjemen.

Žal se nas veliko odpravi na Franjo, da bi dirkali, dosegli najboljši čas. Ker nismo dirkači, se nam v želji po uspehu zgodijo nesreče. Dejstvo je, da Slovenija postaja resnično kolesarska dežela, da pa se ljudje, za razliko od udeležencev na maratonih v tujini, še ne znamo varno voziti v skupini. Da norimo, čeprav ne obvladamo.

Zdaj, po maratonu, je čas za premislek, kako se lotiti Franje 2016. Zdaj je predvsem na nas, ljubiteljskih udeležencih Franje, da prireditev naredimo varnejšo tudi od znotraj. Pri Poletu O2 imamo nekaj idej, upam, da nam jih uspe tudi udejaniti še pred naslednjih praznikom, naslednjo Franjo.

Bomo to storili kot dirkač, ki vidi le sebe, ali kot nekdo, ki bo pomagal drugemu, če le-ta potrebuje pomoč. Morda bom kdo potreboval pomoč, še preden mu jo ponudijo izurjeni organizatorji. Se je res tako težko ustaviti in vprašati, "hej, kolega, potrebuješ pomoč?"

Za lažjo odločitev dodajamo zapis iz Poleta, ki je bil objavljen leta 2011.

"Maratona Franja nikoli nisem videl kot tekme, ampak kot prireditev, ki nosi sporočila. Idejo tega maratona sem videl v pomaganju in prijateljstvu. Če kdo ne more prevoziti cele trase, mu je treba pri tem pomagati. Če nekdo pade, se je treba ustaviti in pomagati. Če se pokvari kolo, se je treba ustaviti in pomagati. Franja, zdravnica, in celotno osebje med NOB sta pomagala borcem zelo dobro, zelo kakovostno. Maraton Franja nosi sporočilo, da je sočloveku treba pomagati v hudih trenutkih. Komunikacija organizatorja in medicinskega spremstva je najpomembnejši del, saj se v cilju ne vpraša najprej, kdo je bil prvi, ampak ali smo vsi v cilju. Tekmovalni del Franje zanima manjši del udeležencev, zato sem še vedno prepričan, da gre večina ljudi na ta maraton ravno zaradi teh sporočil ... Preprosto in povsem razumljivo. Vse drugo ni Franja v idejni obliki".

Ivan Winkler, Polet 2011, http://www.polet.si/insider/ivan-winkler-moz-iz-ozadja

*Maraton Franja BTC City

Več iz te teme:

Komentarji: