Video: Nova proga maratona v Radencih preko dveh držav

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

»V organizacijskem odboru 36. Maratona treh src smo zelo veseli, da smo letos s progo, ki bo v soboto, 21. maja, kar štirikrat prečkala mejo med Slovenijo in Avstrijo, uspeli uresničiti željo mnogih tekačev po enem samem krogu,« je o ključni novosti najbolj srčnega športnega dogodka v Sloveniji na današnji predstavitvi v Ljubljani spregovoril Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora. Prijave na Maraton treh src, ki že 36 let poteka pod okriljem Radenske, bodo na spletni strani www.maraton-radenci.si odprte še do 5. maja, prijava pa bo seveda mogoča tudi še na dan prireditve. 

Kot je poudaril Boštjan Gerlec, pri maratonih, ki imajo dva kroga, motivacija v drugem krogu precej pade, en krog pa je tudi priporočilo Zveze mednarodnih maratonov in cestnih tekov AIMS, ki je novo progo Maratona treh src tudi uradno izmerila in potrdila. »Prvi pozitiven odziv na novo progo je prišel takoj na začetku s strani naših avstrijskih sosedov, ki so idejo sprejeli z odprtimi rokami in nam zavzeto pomagajo pri njenem uresničevanju. Nova proga je bila zelo všeč tudi testnim tekačem, ki so jo pretekli po uradni meritvi.« To je potrdil tudi Igor Škrinjar, eden od testnih tekačev, ki je poudaril, da je proga razgibana in atraktivna. »Maraton treh src zame tudi z novo progo ostaja najljubši tekaški dogodek in prav vsem priporočam, da pridejo v Radence in se na lastne noge prepričajo o tem,« je dejal Škrinjar.

Najbolj oprijemljiv dokaz, da je bila odločitev za novo traso pravilna in da je nova proga privlačna, pa je že zdaj bistveno večje število prijav kot v enakem obdobju lani. Organizatorji zato pričakujejo rekordno udeležbo in čudovit tekaški praznik na maratonu, ki slovi po neverjetnem vzdušju. K slednjemu pomembno prispevata dolgoletna podpora Radenske ter okoli 900 prostovoljcev, kar predstavlja skoraj polovico vseh prebivalcev Radencev.

Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora, je podrobneje predstavil vse proge, ki jih imajo udeleženci Maratona treh src na voljo. To so veliki maraton Radenska Classic (42,195 km), polmaraton Radenska Light (21,098 km), tek Radenska Naturelle (10 km), Oazin tek (5,5 km) ter tekmovanje v nordijski hoji (9 km). Tu je seveda še netekmovalni program, ki bo obsegal Veveričkin in srčkov tek za otroke ter Pohod treh src.

Nagy bo lovil normo za Rio, favoriti lanski zmagovalci

V Radence bo tudi letos prišla lanska nekoliko presenetljiva zmagovalka Gladys Jepkurui Biwott, tu pa bo tudi njena sonarodnjakinja Hellen Jepkosgei Kimutai, lanska zmagovalka maratona v Bratislavi. Med favoritinjami bosta zagotovo tudi Marija Vrajić, ki bo barve Hrvaške letos zastopala na olimpijskih igrah v Riu, ter Madžarka Helén CSÖNGE.

Tudi med moškimi se bosta v Radence vrnila lanski zmagovalec, Kenijec Silas Kiprono Too, ter tretje uvrščeni na lanskem polmaratonu Joel Maina Mwangi, ki bo tokrat meril moči na 42 kilometrov dolgi progi. Njun kolega Tamás NAGY, madžarski maratonski prvak leta 2014, pa bo na Maratonu treh src skušal doseči olimpijsko normo za Rio.

Potrditev norme za Rio bo v Radencih lovil tudi Anton Kosmač

Na predstavitvi je spregovoril tudi predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, saj bo Maraton treh src štel tudi za državno prvenstvo v maratonu. »Maraton treh src je 'crèm de la crème' slovenskih športnih dogodkov, zame vsekakor eden najlepših. Tekaških dogodkov v Sloveniji je sicer kar okrog 600 in v Atletski zvezi Slovenije se zavedamo, kako pomembno je sodelovanja zveze s tovrstnimi dogodki, saj prav rekreativni dogodki predstavljajo športno bazo.« Zbrane je pozdravil tudi vrhunski slovenski maratonec Anton Kosmač, ki ima na Radence zaradi številnih uspehov seveda lepe spomine. Nove – na tekmo svojega življenja – pa bo letos gradil na olimpijskih igrah v Riu, na katere se je sicer že kvalificiral lani v Zagrebu, a mora normo še  potrditi na polmaratonu s časom 1:08, za kar si bo prizadeval v Radencih. 

Maraton treh src bo 50. maraton Helene Javornik

Na olimpijske igre bo potoval tudi slepi maratonec Sandi Novak, ki je že potrdil udeležbo na polmaratonu Radenska Light, maratonsko progo Radenska Classic pa bo nekaj tednov po svojem 50. rojstnem dnevu kot svoj natanko 50 maraton pretekla nekdanja slovenska olimpijska predstavnica Helena Javornik. »To je res čudovita zgodba, zgodba o vrhunski karieri in o enkratni ženski, zato smo izjemno ponosni, da je Helena za svoj 50 maraton izbrala prav nas,« je izpostavil Marko Pintarič. Helena Javornik je na Maratonu treh src doslej nastopila že 17-krat, od tega je šestkrat zmagala na maratonu, prav tolikokrat na polmaratonu ter  enkrat na teku na 10 kilometrov.

Trasa proge

Proga bo tekače velikega maratona Radenska Classic vodila iz Radencev v Gornjo Radgono, kjer bodo tekači prečkali most na Muri - in s tem mejo med Slovenijo in Avstrijo – ter pot nadaljevali preko avstrijske Radgone (Bad Radkersburga) in Zenkovcev (Zeltinga) nazaj v Slovenijo, skozi Cankovo, Skakovce, Krajno in Gederovce, nato pa spet za nekaj časa v Avstrijo, skozi Žetince (Sicheldorf) in Potrno (Laafeld) nazaj v Radgono in ponovno preko Mure v Gornjo Radgono, od tu pa skozi Orehovce in Boračevo do cilja v Radencih.

Več iz te teme:

Komentarji: