Volkswagen Polet O2 tekaška ekipa gre na Volkswagen Ljubljanski maraton!

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Volkswagen in Polet na kisiku sta združila svoje moči pri projektu tekaške ekipe. To ne bo klasična oblika, kjer bi tekaška ekipa vadila skupaj, temveč bo delo povsem individualizirano. Izbrali smo šest tekačev in tekačic, ki jih bomo pod strokovnim vodstvom pripravili za nastop na 20. Volkswagen Ljubljanskem maratonu, ki bo v Ljubljani konec oktobra. Eni bodo tekli 10 kilometrov, drugi polmaraton ali ves maraton. Vsakega izmed tekačev bomo v projektu obravnavali povsem individualno ter jim poizkusili kar najbolj pomagati pri tekaški pripravi.

Projekt osmih mesecev

Vodja strokovnega dela projekta je Klemen Laurenčak, tekaški trener, ki je že v preteklosti sodeloval pri Poletovih tekaških skupinah, zdaj pa v reviji skrbi za strokovni pogled na tek. Klemen bo pripravljal tekaške programe in koordiniral delo drugih sodelujočih, ki jih bomo vse leto predstavili v sklopu projekta.

Projekt bo trajal osem mesecev, začel se je sredi marca, ko smo izbirali ekipo in skupaj določali cilje. V aprilu bomo opravili uvodne obremenitvene teste v fiziološkem laboratoriju na fakulteti za šport, na podlagi katerih bomo lahko natančno predpisali vadbo za vsakega posameznika. Vsi tekači morajo pred začetkom tekaških aktivnosti opraviti tudi krvne teste in elektrokardiogram (ekg). V maju bomo preverili, v kakšnem stanju je njihovo »tekaško« telo. Strokovnjak iz kinezioterapije bo preveril njihovo stanje ter opravil potrebne korekcije. Med vadbo bomo dali poudarek primerni prehrani in regeneraciji. Poleti bo aktivnosti malo manj, bodo pa tekači pridno trenirali in nabirali kilometre za jesenske aktivnosti. Konec projekta bo nastop na 20. Volkswagen Ljubljanskem maratonu konec oktobra.

Petra in Matjaž: 10 km

Štiri tekačice in dva tekača smo izbrali za sodelovanje v tem skupnem projektu. Petra Kavčič in Matjaž Kragelj se bosta pripravljala za 10-kilometrsko razdaljo. Petra bo nastopala prvič, saj kot tekačica začetnica še nikoli ni pretekla te dolžine. Pri Petri bo na začetku projekta glavni poudarek na rednosti in pogostosti vadbe. Doslej je tekla samo enkrat na teden, kar bomo sčasoma povečali na dvakrat, pozneje pa na trikrat. Matjaž pa ima s tekom že kar precej izkušenj. Nekaj let se je kot rekreativec preizkušal v triatlonu, v zadnjem letu bolj kot plavalec. Sedaj bomo poizkusili njegovo rekreacijo zapeljati v smer, ki mu bo omogočala hitrejši tek na 10-kilometrski razdalji.

Lea in Špela: 21 km

Na polmaratonu se bosta preizkusili Lea Kos in Špela Šturm. Lea se sploh prvič pripravlja na polmaraton, doslej je tekla krajše razdalje. Lea je bila vrhunska plavalka, zato bo prav poseben strokovni izziv, da jo do polmaratona pripeljemo varno brez poškodb. Špela je polmaraton že pretekla, in sicer lani jeseni. Tokrat je njen cilj, da ga opravi malo hitreje. Lani je tekla dva- ali trikrat na teden, letos bomo poskusili število treningov malo dvigniti. Zanimivo bo videti, koliko bo tekla letos, ko bo njen tekaški program bolj sistematiziran.

Renata in Matko: 42 km

Renata in Matko sta naša maratonca. Oba se na to razdaljo odpravljata prvič, vendar s povsem različnimi cilji. Renata bi maraton rada oddelala za nasmehom, Matko pa ima v mislih določen čas, ki bi ga rad dosegel. Z obema bomo najprej opravili nekaj tednov uvajalne vadbe, da vidimo, kako se odzoveta na pretečene kilometer, potem pa bomo čim prej začeli uvajanje dolgih tekov v trening, da bosta maraton dočakal kar najbolje pripravljena.

Kako poteka delo v tekaški ekipi, kako trenirajo izbrani člani ter s kakšnimi težavami se srečujejo, boste lahko vsak mesec prebrali v tiskani izdaji Poleta na kisiku, vsak teden pa vas bo čakala sveža novica na našem spletnem portalu.

ni podpisa
ni podpisa

Besede izbranih

› Petra Kavčič: želi si desetke pod uro

ni podpisa
ni podpisa

»Moj namen vključitve v ekipo je, da bom lahko trenirala pod vodstvom trenerja in prvič pretekla deset kilometrov. S tekom sem začela pred pol leta in trenutno je moj rezultat tak, da pretečem približno pet kilometrov z malo vmesne hoje. Moj cilj na Volkswagen Ljubljanskem maratonu je, da pretečem vseh deset kilometrov. Še bolj vesela bi bila, da mi to uspe v času ene ure. Hkrati vem, da je sodelovanje v ekipi velika odgovornost in da bom zaradi tega tudi trenirala po načrtu. Hkrati mi je to tudi motivacija, da bom res trenirala. Zdaj ne bo izgovorov, kot so, da se mi danes  ne da. Vem, da bo vse skupaj kdaj tudi naporno, saj imam tri otroke, službo, in vse zahteva svoj čas in torej bom morala biti disciplinirana.«

› Matjaž Kragelj: nazaj k redni vadbi

ni podpisa
ni podpisa

»Za ta projekt sem se odločil, ker bi rad izboljšal rezultat na desetkilometrski razdalji, spet pa bi rad vzpostavil rednost tekaške vadbe, saj sem jo doslej malce zanemarjal, ker sem se bolj posvečal plavanju. Rad bi tudi preizkusil kombinacijo treninga na tekoči preprogi in zunaj, saj sem doslej večino kilometrov opravil doma na tekaču. Pričakujem, da bo zadeva precej naporna, saj sem doslej tekel en- do dvakrat na teden. Hkrati vem, da bom moral zmanjšati pogostost drugih aktivnosti, recimo plavalno vadbo s štirih treningov na teden na tri. Minimalni cilj, ki bi si ga v projektu zadal, je izboljšanje rezultata za dve minuti glede na lani.«

› Lea Kos: zabava med treningi

ni podpisa
ni podpisa

»Sodelovanje se mi zdi poseben izziv, saj mi kot bivši plavalki tek pomeni vse prej kot sproščeno rekreacijo. Teka se želim lotiti načrtno in si začeti ustvarjati bazo, ki bi mi v prihodnje koristila pri triatlonu. V zadnjem letu in pol sem izkusila posledice brezglavega in zaletavega treninga, zato se veselim sistematičnosti. 21 kilometrov se zaenkrat zdi nepredstavljivih, vendar ne dvomim, da me bo Klemen s svojim strokovnim pristopom pripeljal do cilja brez poškodb in prepogostih prehladov. Pričakujem zabavo med treningi, ohranjanje motivacije čez celotno obdobje in uspešno usklajevanje treningov z koncem študija, s čimer bo polet v prihodnje življenjsko obdobje zato še bolj odločen«.

› Špela Šturm:  moralna obveza kot dodatna spodbuda

ni podpisa
ni podpisa

»Moj prvi tek polmaratona je bil predvsem test, ali zmorem ali ne, in kako se telo ob zmernem rekreativnem treningu in pripravi odzove na to. Čas teka mi ni bil pomemben. Po izpolnitvi zaobljube in pretečenih 21 kilometrov sem se prvič, odkar tečem, počutila kot 'tekač'. Za sodelovanje v ekipi sem se odločila, da vidim, kaj zmorem ob sedemmesečni redni in nadzorovani vadbi. Moralna obveza do vseh vpletenih v projekt in predvsem do sebe pa bo najboljša motivacija za izpolnitev cilja.«

› Renata Trstenjak: včasih ji tek ni bil blizu

ni podpisa
ni podpisa

»Nikoli nisem bila tekačica in tudi tek mi ni bil blizu. Pred štirimi leti pa sem se vseeno prisilila in začela teči. Bolj za vsestransko dobro počutje in tudi za znižanje številke na tehtnici. Od takrat sem se udeležila maratona trikrat, in sicer enkrat na deset kilometrov in dvakrat na 21. Tek mi je postajal všeč, zato sem se lani odločila, da bi do 40. leta odtekla maraton. S tem namenom sem se tudi prijavila v ekipo, kjer bom pridobila strokovno pomoč in nasvete, da dosežem postavljen cilj. Trenutni cilj je, da pretečem postavljene kilometre. Verjetno pa se bo cilj do začetka maratona še dodatno oblikoval.«

› Matko Mioč: trma, ki  bo prinesla odličnost

ni podpisa
ni podpisa

»Ekipi sem se pridružil, da bi izboljšal svojo tehniko teka. Pričakujem, da bom dosegel izredno dober čas na maratonu, z rezultatom pod štiri ure bom zelo zadovoljen. Mislim, da mi bo to uspelo, saj sem pripravljen vložiti precej svojega prostega časa, zavedam se, da bo potrebno pet ali šest dni na teden nameniti teku. Moja trma mi omogoča, da stvari, ki si jih zadam, tudi izpeljem.«

Več iz te teme:

Komentarji: